fbpx

A jelenleginél jóval hatékonyabb napelemes technológiák a láthatáron

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 05.

A különféle napelemes technológiákat egyre szélesebb körben alkalmazzák, s minden bizonnyal a jövő egyik meghatározó elemévé válik. Az alábbi cikkben két olyan újabb alkalmazási területről olvashatunk, ami meghatározhatja az életünket a közeljövőben.

 

 

Ablaküvegből napelem

Egy amerikai cég olyan folyékony anyagot fejlesztett, amit az ablakra permeteznek, majd az a száradást követően egy áttetsző napelem panellé alakítja az üvegfelületet. A technológia lényege, hogy egy oldatba szenet, hidrogént, nitrogént és oxigént elkevernek, majd azt a vegyületet az ablakra fújják. Ez alacsony hőmérsékleten száradva egy átlátszó, enyhén zöldes felületet képez.

Az így létrejött filmréteg alkalmas arra, hogy napfényből energiát termeljen. Ez a technológia óriásit lendítene a napelemes piacon, hisz a világon szinte az összes épületen alkalmazható lenne az eljárás. A Solar Wind nevű kutatócsoport számításai szerint ez a módszer akár 50-szer hatékonyabb is lehet a ma használatos hagyományos napelemes rendszereknél.

 

A napelemes torony hatékonyan követi a Nap látszólagos mozgását

A Massachusetts-i Technológiai Intézmény (MIT) kutatói pedig olyan rendkívül hatékony napelempanelt fejlesztettek ki, ami képes lekövetni a nap mozgását. A függőlegesen felszerelt napelemek sokkal hatékonyabban követik a Nap látszólagos mozgását.

Az oszlopok formavilágától függően a napelemes torony a hagyományos napelemes rendszerekkel szemben minimum kétszeres, de akár húszszoros hatékonysággal is működhet. A négyzetalapú napelemes torony egyik legnagyobb előnye, hogy még akkor is képes energiát kinyerni a napsugarakból, amikor a Nap már lenyugvóban van.

A napelemek 3D-s nyomtatási technológiával kerülnek az oszlopokra úgy, hogy kiegészítik egymást a különbözően beállított dőlésszögek által az energiatermelésben. Tehát egyes panelek begyűjtik azokat a sugarakat is, amelyeket a szomszédos napelem nem képes.