fbpx

Okosotthon termékek újrahasznosított műanyag hulladékból

Írta: Csomor Zsolt - 2022 január 05.

Óceáni műanyagból, elektromos hulladékgyűjtő központokból és szupermarketekből begyűjtött újrahasznosítható anyagokból készített okosotthon termékeket és villanykapcsolókat a világ legfenntarthatóbb vállalatának választott Schneider Electric. A fejlesztések a CES szakmai zsűrijének elismerését is elnyerték, összesen négy díjat nyertek Fenntarthatóság, illetve Okosotthon kategóriában.

 

Díjazták a fenntarthatósági törekvést

Az ENSZ szerint évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, károsítva a tengeri élővilágot és a halászatot, és pótolhatatlan veszteségeket okoz az ökoszisztémákban. Az elhagyott halászhálók jelentős részét képezik ennek a problémának, a tengerben található összes műanyag hulladék 10 százalékát teszik ki.

 

műanyag hulladék óceán tenger
Kép forrása: THE OCEAN CLEANUP

 

A Merten Ocean Plastic névre hallgató fejlesztés az összegyűjtött hálókat hasznosítja újra, és otthoni villanykapcsolók, illetve elektromos aljzatok formájában ad nekik új életet. Ez a termékcsalád a CES Innovációs Díj Fenntarthatósági kategóriájának győztese lett, hiszen a piacon elsőként kínál újrahasznosított óceáni műanyagból készült otthoni villamossági megoldásokat – olvasható a Schneider Electric közleményében.

A Schneider Electric nemcsak az óceáni műanyagok újrahasznosítására gondolt, hanem a szupermarketekből, elektronikai hulladékgyűjtőkből származó műanyagokra is. Az Odace Sustainable elnevezésű kollekció a stílusos okoskapcsoló- és dugaljmegoldások gyűjteménye a háztartások számára, és szintén a Fenntarthatósági kategóriában érdemelt díjat. A Schneider Electric csaknem 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készült új terméke jelentős előrelépést jelent a szén-dioxid-kibocsátás és a hulladéklerakókban keletkező hulladék csökkentése irányába.

 

Összeállította: Csomor Zsolt