fbpx

Palackok fából, biobéléssel

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 15.

Az első európai piaci teszt során a Coca-Cola növényi alapú itala, az AdeZ kerül az új papírpalackba, és Magyarország egyik leggyorsabban növekvő online élelmiszer-kiskereskedőjével, a Kifli.hu-val kötött partnerségen keresztül juthat el a fogyasztókhoz.

 

coca-cola papírpalack
Az AdeZ növényi alapú italt töltik elsőként az innovatív papírpalackba (Forrás: Coca-Cola)

 

Coca-Cola brüsszeli kutatásfejlesztési laboratóriumának tudósai és a dán Paper Bottle Company (Paboco) együttműködésében kifejlesztett papírpalack prototípus része az üdítőitalgyártó Hulladékmentes Világ globális stratégiájának.

A Paboco által kifejlesztett technológia célja olyan 100 százalékban újrahasznosítható palackok létrehozása, amelyek fenntartható eredetű faanyagból készültek bioalapú béléssel, amely alkalmas folyadékok, így szénsavas és szénsavmentes italok, szépségápolási termékek és más mindennapos fogyasztói termékek tárolására.

A jelenlegi prototípusban egyelőre a papírborításon túl a bélés és a kupak újrahasznosítható műanyagból készül – derült ki a Coca-Cola Indexnek küldött sajtóközleményéből.

A végső cél egy olyan palack, amely bélésében sem tartalmaz műanyagot, és teljes mértékben újrafeldolgozható papírként kerül a polcokra.