fbpx

Nyit a legújabb járműtechnikai fejlesztőközpont

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 11.

Átadták a 90 ezer négyzetméteren működő Bosch Budapest Innovációs Kampuszt. Hazánk legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontja a jövő autóipari fejlesztéseinek helyszíne lesz.

Fontos szerep hazánknak

A Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) kampuszának kibővítése 2018-ban kezdődött. A Bosch 70 milliárd forintos beruházása révén Magyarország – számos tehetséges és jól képzett mérnökével – egyre fontosabb szerepet játszik a vállalat globális fejlesztési és gyártási hálózatában, az „Életre tervezve” szlogen jegyében létrehozott technológiák születésében. A Budapesti Fejlesztési Központ az elmúlt években a Bosch egyik zászlóshajójává, a nemzetközi autóipar egyik innovációs vezetőjévé vált – mondta Dr. Stefan Hartung igazgatósági elnök.

dolgozók

Labor, tesztpálya, új munkahelyek

A BFK a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne, létszámát tekintve az egyik legnagyobb európai fejlesztési központja. Ma mintegy 3000 szakember – programozók, villamosmérnökök, gépészmérnökök, fizikusok – formálja a mobilitás jövőjét. A Bosch Budapest Innovációs Kampusz 1800 újgenerációs munkahelynek ad otthont, és 14 ezer négyzetméternyi műszeres kutató- és tesztlabor, egy különleges kültéri tesztpálya és egy csúcstechnológiás óriás tesztcsarnok is megtalálható a komplexumban, melyek a vállalatnál zajló szerteágazó technológiai fejlesztéseket szolgálják. „Az új Bosch Budapest Innovációs Kampusz meghatározó szerepet játszik elektromobilitási és automatizált vezetési megoldásaink fejlesztésében – mondta Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria-régióban.

Az új budapesti Bosch kampusz fontos része az egyedülálló felszereltségű 10 ezer négyzetméteres műszeres tesztpálya. Itt ellenőrzött körülmények között, a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben tudják mérni és finomhangolni a jövő járműveinek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit. A zárt tesztpálya saját üzemanyag- és elektromos töltőállomással rendelkezik, sőt speciális pályavilágítási rendszert is kiépítettek a szürkületi és éjszakai fényviszonyok valósághű modellezéséhez.

Rezgésmentesített óriás tesztcsarnok

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz egyik különlegessége az akár több kamion egyidejű befogadására is alkalmas tesztcsarnok, ahol precíziós óriás mérőkamrák segítségével zajlik majd a jövő személy- és tehergépjárműveinek fejlesztése, tesztelése. A tesztcsarnokban a repülőgépiparban és az űrtechnológiában használt speciális berendezések a környezeti rezgéseket teljesen kiszűrve biztosítanak különösen nagy pontosságú mérést a gépjárművek finomszenzorai számára.

telephely

Együttműködés egy átfogó K+F hálózatért

A vállalatcsoport Magyarországon az ipari és az akadémiai szféra aktív közreműködésére épít. A Bosch Budapesti Fejlesztési Központ munkatársai támogatást kapnak ahhoz, hogy belső startupként validálják és valósítsák meg üzleti ötleteiket, mindehhez vállalati környezetben olyan módszereket használva, mint a lean startup vagy a business model innovation. A most átadott Bosch Budapest Innovációs Kampusz is fontos helyszíne lesz a startupokkal való együttműködésnek.Emellett kiemelt hangsúlyt fordítanak a fenntarthatóságra, az energiatakarékos üzemeltetésre, amit többek között kiemelkedően jó hőszigeteléssel, környezeti hatásokhoz igazodó épületmenedzsment-megoldásokkal, automatizált világítási és árnyékoló rendszerekkel, valamint hővisszanyerős szellőztetéssel érnek el. A kampusz parkjában több mint 200 új fát, 40 ezer cserjét és évelő növényt, valamint 1,5 hektárnyi füvet és növénytakarót telepítettek. A 90 ezer négyzetméteres épülethez 46 ezer köbméter betont, 5600 tonna betonvasat, 700 tonna szerkezeti acélt és másfél millió méter elektromos kábelt használtak fel.

forrás: Bosch