fbpx

Merre vezet a környezetbarát útvonal?

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 12.

Már elérhető a Google Térkép új funkciója, amely környezetbarát útvonalakat javasol a felhasználóknak, akik így olyan útvonalakat is választhatnak, amelyek hozzájárulnak a mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztáshoz, vagyis a környezeti teher csökkentéséhez.

Kis és nagyteher az utakon
Az útvonalválasztás logisztikai szempontból nem elhanyagolható szempont (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A Google Térkép mostantól a legüzemanyag-takarékosabb útvonalat is megjeleníti

A zöld alternatív útvonal választásával a felhasználók fenntarthatóbb módon közelíthetik meg célállomásaikat a Google tájékoztatása szerint.

Az applikáció új funkciója Magyarországgal együtt közel 40 európai országban válik elérhetővé.

A környezetbarát útválasztás-funkció hatása szerte a világon érezhető

Példa erre, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban történő bevezetése óta mintegy félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, amely százezer autó forgalomból való kivonásával egyenértékű.

Az alkalmazás a legideálisabb útvonal kiválasztásánál a motor típusát is figyelembe tudja majd venni, ha a felhasználó megadja. Az üzemanyag-megtakarítás ugyanis a motor típusától függően is változhat: a dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban.

Az következő hetekben a Google lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában környezetbarát útvonalat tervező járművezetők kiválaszthassák a motor típusát, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.

Gépi tanulási modellek segítik a felhasználókat

A technológia létrehozása az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) üzemanyag- és energiahatékonysági megállapításainak és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatainak köszönhetően vált lehetővé.

Ezen adatok és a Google Térkép vezetési trendjei segítségével a Google gépi tanulási modelleket fejlesztett, amelyeket az adott régióban legnépszerűbb motortípusokra szabtak.

A fenntarhatóság jegyében a navigációs alkalmazás bővül: egyebek mellett jelzi az elektromos autók számára épített töltőállomásokat, illetve mostantól a korábbinál jóval több kerékpáros útvonalra vonatkozó információval szolgál majd a felhasználóknak. Ezen túl jelzi a világ több mint 500 városában a közeli kerékpár- és robogómegosztó pontokat is.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc