fbpx

Kézfertőtlenítő automatát fejlesztett az Audi

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 08.

Az Audi Hungaria számára elsődleges fontosságú munkatársai egészségének megóvása. Ennek jegyében immár nem csak motorokat és autókat, de saját fejlesztésű kézfertőtlenítő automatákat is készítenek a győri Audi gyárban.

 

Kép forrása: Audi Hungaria

 

Eddig közel 140 darab kézfertőtlenítő automatát gyártottak az Audi munkatársai, ami már a gyakorlatban is jól vizsgázott. Ezt bizonyítja az is, hogy a kézfertőtlenítő automatát a győri vállalat találmányként szabadalmaztatja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

A gyakori kézfertőtlenítés a vírusbiztonságos munkavégzés része, ehhez azonban olyan nagyteljesítményű, érintésmentes készülék szükséges, ami nem szerezhető be kereskedelmi forgalomban. Az Audi Hungaria munkatársai kényszerből kovácsoltak erényt, s mindössze egy hét alatt fejlesztették ki az automatát, ami egyetlen feltöltéssel 5000 kézfertőtlenítésre alkalmas.

Az 1 méter magas, 38 centiméter mély és 40 centiméter széles készülék háza az Audi Hungáriánál használatos standard fém szemetes, ami pont olyan méretekkel rendelkezik, amibe a szükséges alkatrészek beépíthetők. Két tartálya közül az egyik a fertőtlenítőszert, a másik pedig a felfogó tartályt tartalmazza. A szerkezetet kezet érzékelő szenzorok vezérlik, így az automatikusan pumpálja a kézfertőtlenítőt.

A találmányt jórészt termelőberendezések alkatrészeiből és a raktárból elérhető eszközökből alkották meg a motorgyár központi karbantartásának munkatársai. Eközben figyelembe vették a költséghatékonyságot, az ergonómiát és a gyakori használhatóságot is.