fbpx

Talán visszaválthatjuk a dobozokat és palackokat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 08.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése is, ami 2021 nyarán kezdődik. A kormány forrásokkal is segíti a műanyagipart a szükséges technológiaváltáshoz.

A Klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódva megkezdődött a  hulladékgazdálkodási ágazat racionalizálásához szükséges intézkedések kidolgozása, ismertette sajtótájékoztató keretében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A közeljövőben induló lépések közül kiemelte, hogy július 1-jén megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása. Ugyancsak ekkortól hozzák létre a hulladékgazdálkodási hatóságot, amelynek feladata lesz egyebek között a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése, olvasható az MTI hírében.

A miniszter arra is kitért, hogy radikálisan átalakítják a műanyagpalackok, fémdobozok és üvegek használatának rendszerét: lehetővé teszik azok visszaváltását, aminek tesztidőszaka a tervek szerint jövő júliusban kezdődik.

Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatról szólva     Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az iparági szereplők támogatását bíró ütemezés több felkészülési időt biztosít a technológiaváltáshoz, amelyet forrásokkal is ösztönöznek. A munkahelyek megtartása érdekében így elkerülhető, hogy a hazai műanyagipari vállalatok működése ellehetetlenüljön.