fbpx

A jövőben talán párával is feltölthetjük az akkumulátorokat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 15.

A Tel Aviv Egyetem egyik tudóscsapata arra a megállapításra jutott, hogy a levegőben lévő nedvesség akár megújuló energiaforrásként is szolgálhat. A vízmolekulák az elektromos töltést ugyanis nemcsak más vízmolekulákhoz tudják továbbítani: súrlódás útján különböző fémfelületek villamosítására is képesek.

A levegőben terjengő párával feltölthető akkumulátort hoztak létre a Tel Aviv Egyetem tudósai.

 

A víz egy nagyon különleges molekula. Képes arra, hogy molekuláris ütközések során elektromos töltéseket közvetítsen a molekulák között. A súrlódáson keresztül ilyen módon egyfajta statikus elektromosság létrehozására is képes, magyarázza egy közleményben a kísérletekben részt vevő Colin Price, a környezet- és földtudományok professzora.

A vízmolekulák az elektromos töltést nemcsak más vízmolekulákhoz tudják továbbítani: súrlódás útján különböző fémfelületek villamosítására is képesek. Kísérleteik folyamán a tudósok két fémlemez alkalmazásával egy miniatűr akkumulátort készítettek, és a levegő nedvességtartalmának növelésével próbálták feltölteni az elemet. A pára mennyiségét egy bizonyos szint fölé emelve körülbelül 1 V feszültséget sikerült gerjeszteni a lemezek között, olvasható a GyártásTernd oldalán.

A standard AA elemek 1,5 V feszültségű, így a szerzők úgy vélik, hogy a felfedezésük akár a pusztán a levegő páratartalmával feltölthető elemek jövőbeli gyártásának is megágyazhat.