fbpx

Érdekességek a 3D-nyomtatás világából

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 30.

Apró részletek a 3D-nyomtatásban, melyek első hallásra talán jelentéktelennek tűnnek, a minőségi és költséghatékony gyártáshoz azonban elengedhetetlenek.

 

 

Webkamerás ellenőrzés

A 3D-nyomtatás folyamatát az ipari nyomtatók esetében már modern informatikai eszközök ellenőrzik, olvasható az okosipar.hu cikkében. A példákat a HAHN+KOLB által is forgalmazott Multitrap 3D-nyomtatók specifikációi alapján állították össze.

Minőségi probléma, meghibásodás vagy az alapanyagok kifogyása esetén automatikusan megállítják a gyártást, és azonnal értesítik a kezelő személyzetet. Egyes 3D-nyomtatók esetében olyan saját applikációt tölthetnek le a felhasználók, ami praktikus és hasznos funkciókat kínál.

 

Intelligens filamentkezelés

Az ipari 3D-nyomtatók tárolórekeszeibe akár 10 tekercs filament is bekészíthető. Ez jelentős előnyt biztosít a folyamatos nyomtatás során, mert így kevesebbszer kell utántölteni a nyomtatót. Ez akkor különösen előnyös, amikor többféle filamentet kell használni a nyomtatás során.

A filamenteket a nyomtatók akár elő is tudják melegíteni, hogy a tekercsek váltása során minimálisra csökkenhessen az átállási idő. Ha a 3D-nyomtató elhasználta a filamenteket, akkor automatikusan leáll, és jelez.

A filamenteknél létezik vízben oldódó támasztó nyomtatószál is, ami támasztó struktúraként funkciónál, majd nyomtatás után könnyedén eltávolítható.

 

Szoftver és hardver kérdések

A nyomtatás paramétereinek beállítását és a folyamat ellenőrzését a legmodernebb ipari értinőképernyők segítik, 15-19” méretben. A számítógépes felület Windows alapú, így kezelése bárki számára könnyen elsajátítható. A nyomtatáshoz használt Simplify3D szoftver fejlesztésénél is fontos prioritást jelentett az egyszerűség és az átláthatóság.

 

Alumínium készülékház

A nyomtatók készülékháza kiváló minőségű alumíniumból készül. Ez stabil működést, viszonylag könnyű szállítást és kiváló állagmegőrzést biztosít a készülékek számára. A készülékház váza alumíniumprofilokból épül fel, amik a legszigorúbb német szabványok alapján készültek, és akár külön-külön is cserélhetők egy esetleges sérülés esetén.

 

Nyílt, kompatibilis rendszerek

A 3D-nyomtatással kapcsolatos innovációk fejlesztésének költségei rendkívül magasak, ezért a technológiai újítások részleteit a gépgyártók üzleti titokként kezelik. A technológia úttörői azonban gondosan ügyelnek a terület standardizálására. A nyomtatási és karbantartási anyagok és eszközök döntő többsége egymással kompatibilis, hogy a technológia elterjedése és fejlődése zavartalanul biztosított legyen.

 

És még egy tipp a 3D-nyomtatáshoz

A hazai iparban is nyílt titokká kezd válni, hogy sokkal több gyártó használ és kísérletezik már a 3D-nyomtatók gyártási folyamatba integrálásával, mint azt a legtöbben gondolják.

Ennek oka, hogy akik elsők között tudják megvalósítani a valódi integrációt, azok óriási előnyhöz juthatnak a versenytársakhoz képest. Érdemes tehát mielőbb megismerkedni ezzel a technológiával.