fbpx

Kínában található bolygónk legnagyobb úszó napelemparkja

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 18.

Ez a módszer hozzájárul a földhasználat elleni konfliktusok csökkentéséhez. Az úszó napelemparkok bármilyen vízfelületre telepíthetők: ivóvíz-tartályokra, ipari medencékre, ártéri síkságokra vagy bányatavakra is.

 

 

Európában nincs ennél nagyobb

Dél-Franciaországban egy évvel ezelőtt nyitották meg Európa legnagyobb úszó napelemes üzemét, amely újabb mérföldkőnek számít a napenergia fejlődéstörténetében. A dél-franciaországi Rhône-völgy ezidáig leginkább a finom borairól és ételeiről volt híres, most azonban egy újabb érdekességgel bővült a térség repertoárja. Ez pedig nem más, mint az O’MEGA1 projekt, ami egy 17 MW-os napelempark Vaucluse megyei községben, Piolencben, Orange és Avignon közelében.

A napelemes rendszert az egykori kőbányában lévő 50 hektáros mesterséges tó 17 hektárnyi vízfelületén hozták létre. A Vaucluse-ban megtermelt napenergia elsődlegesen a térségben élőket látja el energiával. Az előzetes számítások szerint nagyjából 4733 háztartás számára lesz képes elegendő zöld energiát termelni a napelemes rendszer.

 

Gigászi méretű a világ legnagyobb úszó napelemes rendszere

A fentebb bemutatott franciaországi úszó napelempark még mindig messze elmarad a Kínában található gigászi úszó napelemes rendszertől. Ezt ugyanis még 2018-ban egy 86 hektáros – nagyjából 120 futballpálya méretével megegyező – területen hozták létre. A kínai állami tulajdonban lévő 70 MW-os vízen lebegő napelempark Anhui tartomány egykori szénbányájának taván található, és 13 különálló „szigetből” áll.

A projekt megvalósításához egy vadonatúj 18 km-es 110 V-os felsővezetéket is kiépítettek az erőmű hálózati csatlakoztatására, amely várhatóan akár 77693 MWh villamos energiát termel majd a hálózatba. Ez közel 21 ezer háztartás energiafogyasztását biztosítja majd, olvasható az alternativenergia.hu oldalán.