fbpx

Lényegesen több műanyagot hasznosíthatnánk újra

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 16.

A boltban vásárolt élelmiszer jelentős részét műanyagcsomagolásban visszük haza, aminek többsége szelektíven gyűjthető. Hogy ezután mi történik az így összegyűjtött műanyaggal, az alábbi cikkből kiderül.

 

 

A műanyagok jelentős részét újrahasznosíthatnánk

Az összegyűjtött palackokból feldolgozás után általában ugyanolyan típusú termék készül, így a PET-palackok a speciális regranulátumgyártó berendezésekből kikerülve újra az élelmiszeriparban felhasználható csomagolóanyagokká válhatnak. A polietilén alapanyagú rekeszekből, ládákból is ugyanaz a termék születik újrahasznosítás után. Az ásványvizes és üdítőitalos PET-palackokból azonban a textilipar számára használható alapanyag is nyerhető.

A polipropilénből újrafeldolgozás után autóalkatrészek és egyéb ipari alapanyagok, a polisztirolból irodai kellékek, asztali alátétek, játékok is készülhetnek. A nem elkülönítve gyűjtött műanyag hulladék szintén újrahasznosítható, csak a végeredmény színe nem lesz különösebben esztétikus.

 

Van még hová fejlődni

A Hulladékból termék adatai szerint Magyarországon évente 1,3-1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körülbelül 45 ezer tonna palackot jelent évente, olvasható a tudatosvasarlo.hu oldalán. A NAV (Nemzeti Adó-és Vámhivatal) adatai szerint 2009-ben a csomagolóanyagok kibocsátása 792 554 tonna volt, ebből a papír és karton 32%-ot, a műanyag 24%-ot, a fa 20%-ot, az üveg pedig 14%-ot tett ki.

Ideje lenne komolyan elgondolkodnunk azon, hogy hova is kerül valójában ez a temérdek mennyiségű palack, és azon mit okoz a környezetünkben. Ha helyesen állunk a kérdéshez sok jót tehetünk a jövőnkért.