fbpx

Válasszuk a kevésbé környezetszennyező aludobozos termékeket!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 28.

Miközben a fém kevésbé környezetszennyező, mi még mindig inkább műanyagot használunk: a magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladék több mint fele műanyag. Habár a fogyasztási szokások nem feltétlen tükrözik, de a magyarok sokat tudnak a környezetvédelemről, és előnyben részesítik a környezettudatos megoldásokat, derül ki egy felmérésből.

 

A fém italosdoboz a papír változatnál is környezetbarátabb

A mindendoboz.hu alumínium- és fémdobozok visszagyűjtését népszerűsítő felmérésében a kérdőívet közel 1500 felhasználó töltötte ki. Ebből kiderült, hogy míg a háztartások 70 százalékában hetente minimum 3 darab PET-palack gyűlik össze, addig fém italosdobozból ez a szám a maximum.

Ebből következik, hogy kevesebb aludoboz található a boltok polcain: az összes italcsomagolás több mint 52 százaléka PET-palack, és csak második helyen található 33 százalékkal a környezetkímélőbb aludoboz.

Amikor italcsomagolást választunk, érdemes figyelembe venni, hogy az újrahasznosítható fém termékek még a papírral összevetve is kevésbé környezetszennyezők.

 

 

A mindendoboz.hu felmérésének főbb megállapításai: 

  • vásárlás során a környezetbarátabb csomagolást választaná a megkérdezettek 91%-a;
  • a hulladékot szelektíven gyűjtők több mint 92 százaléka a műanyagot, 85%-a a papírt, míg közel 73 százaléka a fémet és alumíniumot gyűjti külön;
  • a megkérdezettek több mint 40 százaléka a fémdobozokat a műanyaggal közös gyűjtőedénybe teszi, közel 30 százaléka pedig visszaváltó automatába viszi.

 

„Minden doboz visszajár”

A vissza nem gyűjtött aludobozok mennyisége hazánkban kb. 500-700 millió doboz évente. Erre a problémára nyújt megoldást a „Minden doboz visszajár” automatái, amelyek lehetőséget kínálnak a teljes újrahasznosításra. A kezdeményezés évente mintegy 130 millió dobozt gyűjt be.

Egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel 2 órán át üzemeltethetünk egy televíziót. Gyakorlatilag egy focimeccs megtekintését fedezhetjük egyetlen sörös dobozzal.

Egy újrahasznosított aludoboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. Az újrahasznosítással energiát takarítunk meg, mivel ez 95%-kal kevesebb energiába kerül, mint egy új előállítása. A környezettudatosság itt is visszaköszön, a magyarok 90 százaléka tisztában van ezzel.