fbpx

Ismét egy újrahasznosítható műanyag a láthatáron

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 06.

A finn VTT közzétette a mezőgazdasági hulladék pektintartalmából készült szabadalmaztatott technológiáját (PEF), ami a PET-műanyag tökéletes, s környezetbarát alternatívája lehet.

 

Narancshéjból palack

A rendkívül hatékony folyamatban – amit már laboratóriumi méretekből már kísérleti léptékig fejlesztettek – olyan növényi eredetű hulladékot használnak fel alapanyagként, mint például a citrus héja vagy a cukorrépa cellulóz. Stabil köztes terméket használnak a furán-dikarbonsav (FDCA) előállításához, amely az egyik monomer a PEF-polimer előállításához, olvasható a memberleap.com oldalán.

 

narancshéj palack (Forrás: VTT)

Kívül belül narancs (Forrás: VTT)

 

Holger Pöhler, a VTT munkatársa úgy becsülte, hogy a PET-ről PEF-re (polietilénfuranoát) történő áttérés akár 50%-kal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, miközben javítja például az eltarthatóságot. A közeljövőben akár olyan narancslét is vásárolhatunk, aminek palackja narancshéjból készül – nyilatkozta Pöhler.

A kutatási szervezet jelenleg a kísérleti szintű technológiát fejleszti tovább, amely lehetővé teszi a „könnyű átállást” a teljes körű gyártásra.

A Green Chemistry tudományos folyóiratban december elején megjelent cikk itt érhető el.