fbpx

Tűzmegelőzési kampány a tejesdobozokon

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 18.

Az idei év első felében csaknem 4000 lakástűz volt Magyarországon, azaz nagyjából 69 percenként kigyulladt egy otthon. A tűzesetek egy része sajnos tragikus kimenetelű volt, számos sérüléssel járó eset mellett átlagosan minden ötödik nap a tűz vagy a füst áldozatává vált egy-egy honfitársunk. A lakástüzek megelőzésére indított közös tájékoztató kampányt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) és az Alföldi Tej Kft., melynek tejesdobozain olvasható a fő üzenet.

 

Füstérzékelővel életet menthet!

A lakástüzek során összesen 47 000 négyzetméternyi otthon vált a tűz martalékává, gyakorta olyan mértékű kár keletkezett, hogy az otthonok lakhatatlanná váltak. Az idei lakástüzek nagy számához hozzájárult a hideg tél és a hűvös tavasz, valamint a pandémia miatti járványügyi korlátozás, amelynek köszönhetően a magyar lakosság jelentős része a megszokottnál jóval több időt töltött otthonában. A lakástüzek kis odafigyeléssel és legalább egy, de inkább több füstérzékelő használatával könnyedén megelőzhetők. Pár ezer forintos beruházással életeket és milliós értékeket lehet megmenteni.

 

tej tejesdoboz gépsor
Kép forrása: Alföldi Tej Kft.

 

Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) 2020 decemberében kötött megállapodást arról, hogy 2021 folyamán négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – fognak közösen kampányolni. Az év folyamán összesen mintegy 12 millió tejesdobozon lesz látható a tűz- és szén-monoxid-mérgezés veszélyeivel kapcsolatos figyelemfelhívás.

A megállapodás részeként most az OTB az Alföldi Tej Kft. „Magyar Tej 2,8% ESL” tejesdobozain hívja fel a vásárlók figyelmét a lakástüzek megelőzésére, valamint a füstérzékelők hasznosságára. A tejesdobozok július közepétől országosan a legtöbb áruházlánc polcain elérhetők lesznek. A mintegy 3 hónapra tervezett kommunikációs kampány ideje alatt mintegy 3 és fél millió tejesdoboz hirdeti majd a lakástüzek elleni védekezés módszereit, szabályait.