fbpx

Eldobás helyett cserével is tehetünk a globális felmelegedés ellen

Írta: Transpack-2021/VI. lapszám cikke - 2022 február 06.

Akár már 31 alkalom után fenntarthatóbb döntés lehet Rakun dobozba kérni az elviteles ételt az eldobható csomagolás helyett. A Rakun Dobozközösség nevű kezdeményezés egy éve indult el Magyarországon. A start-up célja, hogy higiénikus, és valóban környezetbarát megoldást kínáljon azoknak a felelős vendéglátósoknak és tudatos fogyasztóknak, akik szeretnék csökkenteni az étel ki- és elszállításhoz használt egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét.

A Rakun felhasználói ezidáig több mint 4 000 eldobható doboz hulladékká válását előzték meg. A cseppmentesen záródó, rozsdamentes acéldobozok jelenleg Kínából érkeznek, mert hazai gyártóktól 4-5-szörös áron lehetne csak beszerezni ezeket. A Rakun csapata számára fontos volt, hogy egy hiteles szakértő vizsgálja meg, pontosan hány használat után lesz dobozuk előállítása, szállítása és használata környezeti szempontból előnyösebb az eldobható versenytársakkal szemben.

 

diagramm

 

A Rakun valóban fenntartható megoldás

A gyártóknak és a szolgáltatóknak több figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy termékeik és szolgáltatásaik környezeti terheléseit objektív módszerekkel vizsgálják, és értelmezzék – hívja fel a figyelmet Jenei Attila, a denkstatt Hungary Kft. üzletágvezetője. A Rakun ezzel a szemlélettel kereste meg, és kérte fel a denkstatt csapatát annak vizsgálatára, hogy teljesül-e a vállalkozás eredeti fenntarthatósági célkitűzése az újrahasználható elviteles ételcsomagolással. A többféle környezeti hatást egységes pénzügyi értékre hozó speciális fenntarthatósági számviteli számítása alapján bebizonyosodott, hogy a közösségi ételdoboz koncepciója megfelelő használat mellett valóban fenntarthatóbb alternatíva. „Hónapokig tartott, amire megtaláltuk a megfelelő dobozt a projektünkhöz. Tudtuk azonban, hogy egy-egy acéldoboz gyártása több erőforrást igényel, mint egy vékony műanyag vagy bioműanyag dobozé. A kutatás elején benne volt a pakliban, hogy számunkra kedvezőtlen eredmény születik, de mindenképpen meg szerettük volna tudni a számokat. Most, hogy különböző országokból érkező PP és PLA alapanyagú dobozokkal is összehasonlításra került a dobozunk, hitelesen azt tudjuk mondani, hogy a Rakun egy fenntartható megoldás” – mondta Varga Judit, a cég társalapítója.

 

táblázat

 

Fenntarthatósági számvitel

A denkstatt Kft. szakértői a kapott eredményeket a fenntarthatósági költségszámítás eszközével közös nevezőre tudták hozni az átláthatóbb értelmezés érdekében. Intuitív módon minden környezeti hatásnak valós költsége van a gazdaságra nézve – valakinek fizetnie kell a szennyeződés eltakarításáért, az emberi egészségre hatással vannak a különböző kibocsátások (pl. levegőminőség), vagy például az infrastruktúrában is keletkeznek károk. A különböző hatásokat pedig nagyságrendileg ki lehet egyenlíteni – például a klímaváltozás hatása nagyobb, mint a savasodásé. Ennek érdekében a különböző középponti mutatók monetáris hatásainak értékelését megtehetjük a fenntarthatósági számviteli vagy természeti tőke számvitel eszközeivel. Ily módon az ételszállító dobozok előállításának a környezetre és társadalomra gyakorolt hatásai megmérhetőek euróban, valamint az életciklus-elemzés eredménye is könnyebben értelmezhető.

 

applikáció
Az applikáció letöltésével csatlakozhatunk a Rakun Dobozközösséghez

 

A Rakun doboz gépi vagy kézi mosással való újrahasználatát mutatja be a 2. ábra a PP dobozokkal szemben, miután 16 környezeti középponti mutatónak a hatása lett számszerűsítve euróban:

  • Rakun doboz gépi mosással a 31. használattal kisebb kárt tesz a kínai PP dobozzal szemben, 56. használattal a német PP dobozzal szemben, és 60. használattal a magyar PP dobozzal szemben.
  • Rakun doboz kézi mosással a 41. használattal kisebb kárt tesz a kínai PP dobozzal szemben, 103. használattal a német PP dobozzal szemben, és 116. használattal a magyar PP dobozzal szemben.

A Rakun dobozokat a szakértők PLA dobozokkal is összehasonlították, hiszen lebomló csomagolóanyagokat egyre több vendéglátóhelyen használnak Magyarországon. Itt négy környezeti középponti mutató hatása lett számszerűsítve euróban, hogy megmutassa a környezeti károkat. Az eredmény szerint, ha a Rakun dobozokat géppel mossa a vendéglátóhely munkatársa, már a 40. használat után kisebb kárt tesz a német PLA dobozzal szemben, 41. használattal a magyar PLA dobozzal szemben.

Ha a dobozokat kézzel mossák el, valamivel többször érdemes használni őket: 44-szer, ha Németországban gyártott, és 46-szor, ha hazai PLA dobozokról beszélünk.

 

diagramm

 

Globális felmelegedési potenciál

Az ételszállító dobozok életciklus-elemzése azt is mutatja, hogy a Rakun dobozok 19. (újra)használatával kisebb hatással lehetünk a klímaváltozásra, mintha Kínában gyártott polipropilén ételszállító dobozokat használnánk (A Rakun dobozokat akár géppel, akár kézzel moshatjuk, az eredmény változatlan.).

A Rakun doboz gépi vagy kézi mosással való újrahasználatát mutatja be PP és PLA dobozokkal szemben a 4. ábra a globális felmelegedési potenciált (kg CO2-ekvivalens) figyelembe véve, hogy megmutassa a környezeti károkat:

  • Rakun doboz gépi mosással a 19. használattal kevesebb CO2-ekvivalenst bocsát ki a kínai PP dobozzal szemben, 24. használattal a német PP dobozzal szemben, 25. használattal a magyar PP dobozzal szemben, 44. használattal a német PLA dobozzal szemben, és 47. használattal a magyar PLA dobozzal szemben.
  • Rakun doboz kézi mosással a 19. használattal kevesebb CO2-ekvivalenst bocsát ki a kínai PP dobozzal szemben, 25. használattal a német PP dobozzal szemben, 26. használattal a magyar PP dobozzal szemben, 46. használattal a német PLA dobozzal szemben, és 49. használattal a magyar PLA dobozzal szemben.

 

táblázat

 

Dobozolásra fel!

A hulladékcsökkentők közösségébe a Rakun Dobozközösség applikációjának letöltésével tudunk becsatlakozni. A legolcsóbb előfizetés havi 500 forint (vagyis olcsóbb, mint egy specialty kávé). Ha rendszeresen kérünk elvitelre, házhoz szállításra ételt, vagy sokszor visszük haza a maradékot, akkor hamar megtérül, hiszen egy-egy eldobható dobozért 50–290 forint közötti összegeket szoktak elkérni a vendéglátóhelyek. Az előfizetéssel ráadásul a körkörös gazdaságot támogatjuk ahelyett, hogy a kukába dobnánk a pénzünket.

 

étel, kéz, villa
A Rakun csapata várja vendéglátóhelyek csatlakozását is, hogy a fenntarthatóságért minél többen és többet tudjanak tenni

 

Ezután már csak el kell látogatni valamelyik Rakun partner étterembe, amelyekből több mint 65 van országszerte. Minden alkalommal, amikor tartós dobozban kérjük az ételünket, az applikációban regisztráljuk, hogy hány dobozt viszünk el, és hányat hoztunk vissza, majd beolvassuk a vendéglátóhely QR- kódját. A rendszer abban különbözik attól, mintha saját dobozunkba kérnénk az ételt, hogy a vendéglátóhely a behozott, használt dobozokat mindig koszosként kezeli, és a HACCP szabályoknak megfelelően fertőtleníti.

 

Rakun Dobozközösség