fbpx

A tesa új lángálló ragasztószalagjai

Írta: Transpack-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 30.

Önkioltó és halogénmentes: a tesa® flameXtinct javítja a tűzvédelmet a szállítási ágazatban és a személyszállításban

Az innovatív ragasztószalagok és öntapadós ragasztási megoldások gyártója, a tesa számos lángálló ragasztószalagot kezd forgalmazni. Az új tesa® flameXtinct szalagot sikeresen használják az építőiparban, és most már a szállítási ágazatban és a személyszállításban is elérhető. Az új ragasztószalagok tűz esetén rövid idő után maguktól kialszanak, továbbá teljesen halogénmentesek.

Passzív tűzvédelem a szállítási ágazatban és a személyszállításban

A tűzvédelmi szabályozások számos ágazatban játszanak különösen nagy szerepet. Ilyen a közegészségügy és a vagyonvédelem biztosítása, valamint a repülés, a vasúti és vízi szállítás és a logisztika is. Ezek a szabályozások pontos szabványokat határoznak meg a gyártási eljárásokhoz és minden beépített anyaghoz, például a különböző alkatrészek kifinomult összeszerelési alkalmazásaihoz használt ragasztószalagokhoz.

A lángálló anyagok használata nélkülözhetetlen része a tűzbiztonsági szabványoknak, mivel ezek lassítják vagy csökkentik a tűz terjedését. A tesa® flameXtinct termékcsalád fejlesztése során ennek érdekében a vállalat kiemelt figyelmet fordított a tűzvédelmi tulajdonságokra. Ezek a szalagok az UL 94 és FMVSS 302 szabvány minden jelenlegi előírásának megfelelnek: rövid idő után önmaguktól elalszanak és halogénmentesek (ezáltal garantált a REACH és ROHS irányelveknek való megfelelés). Ennek köszönhetően tűz során kevesebb mérgező füst keletkezik, ami a tűzesetek fő egészségügyi veszélyforrása. A tesa ráadásul nem használ halogénezett égésgátlókat, amivel teljes mértékben betartja azokat a nemzetközi irányelveket, melyek egyre nagyobb mértékben korlátozzák a brómot vagy klórt tartalmazó lángálló anyagokat.

Kiváló megoldás könnyű elemek rögzítésére

A tesa® flameXtinct jelenleg szövet- és fóliahordozón, polietilénhabos vagy akrilmagos ragasztószalagként kapható, többféle vastagságban. A termékcsalád kiváló megoldás a könnyű elemek rögzítésére vagy tükrök, szegélyek és hasonló alkatrészek tartós kötésére, és kitűnő tapadást biztosít sokféle felületen. A tesa® flameXtinct tűzgátló tulajdonságaival biztonságos választás számos olyan ágazatban és iparágban, ahol a tűzvédelem fontos szerepet játszik.

A célunk az volt, hogy egy olyan erősen tapadó, lángálló és halogénmentes ragasztószalaggal jelenjünk meg a piacon, melyet többféle iparágban is lehet használni. A fejlesztési folyamat során hamar felismertük, hogy a tesa® flameXtinct olyan innovatív megoldás, mely jelentősen javítja a tűzvédelmet, különösen a repüléssel, hajózással, kereskedelmi és különleges járművekkel és vasúti szállítással kapcsolatos alkalmazásoknál. A termékeket fejlesztőcsapatunk széleskörűen tesztelte, és minden fontos szabályozásnak megfelelnek. Az ügyfelektől érkező első visszajelzések pozitívak. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a termékcsalád meg fogja állni a helyét a piacon” – mondja Andreas Walkembach, a tesa Industrial Trade & Converting Europe igazgatója.

Áttörés egy interdiszciplináris fejlesztési folyamatban A termékcsalád globális piacra vezetését intenzív fejlesztési munka előzte meg. A tesa különböző területeken dolgozó csapatai rendkívül dinamikus projektben együttműködve, körülbelül 150 ragasztóreceptúrát vizsgáltak meg, hogy megtalálják a leghatékonyabbat. Jelenleg a portfólióban hét különböző vastagságú és struktúrájú ragasztószalag található, melyeket az új, tűzgátló tulajdonságokkal is ellátott a tesa. A termékcsalád ráadásul hamarosan tovább bővül.