fbpx

Megjelent a Packaging Design for Recycling kiadvány magyar fordítása

Írta: Transpack-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 31.

Megjelent az ECR Közösség (GS1 Austria/ECR Austria), a Csomagolási Világszövetség (WPO) és a bécsi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (University of Applied Sciences FH Campus Wien) szakértői által kidolgozott „Packaging Design for Recycling” című kiadvány magyar fordítása.

A magyar nyelvű megjelentetést gondozó Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) ezer szállal kötődik az eredeti alkotókhoz, hiszen a WPO magyar tagszervezete, a GS1 Magyarország alapítója és az ECR Hungary létrehozásának is segítője volt, de a fordítás szakmai munkáját magára vállaló Kecskés Katalin is, a GS1 Magyarország vezető munkatársa.

A körforgásos gazdaságra, a fenntartható gazdálkodásra való áttérés kikényszerítésére az elmúlt években a korábbiaknál szigorúbb környezetvédelmi jogszabályok egész sora lépett hatályba Európában, és vált mintává szerte a világban. A körforgásos gazdaság lehetséges üzleti modelljei korántsem a csomagolásról szólnak, sőt talán legkevésbé arról. Kiemelt prioritásai a megelőzés, a tartós fogyasztási cikkek gyártása, az újrahasználat, például bérleti konstrukciók alkalmazásával, az újrahasznosítás, a javíthatóság, a kinyerhetőség.

Az új elvárások miatt új alapokra kell helyezni a terméktervezést, valamint az értékesítést, és ebbe a modellbe kell beleilleszteni a fenntartható csomagolást is. Ez azt is jelenti, hogy a fenntarthatóság irányába történő elmozdulás felelőssége nem korlátozódhat a csomagolás fejlesztéséért felelősökre, hanem előfeltétele a cégvezetés elköteleződése és kizárólag a terméktervezőkkel közösen, velük együttműködésben valósítható meg.

A termék hiányosságait tehát nem a csomagolással kell pótolni, mert nem az a helyes cél, hanem az, hogy a forrásokkal való takarékos gazdálkodás irányába haladjunk. Azt se feledjük, hogy bármely, hiábavalóan előállított, vagy megtermelt termék környezetterhelése sokkal nagyobb, mint a védelméül szolgáló csomagolásé. A fenntarthatóság holisztikus gondolkodást, a csomagolásfejlesztés szemléletmódjának kiterjesztését, a tervezési szempontok bővítését, a hasznosíthatóság követelményeinek figyelembevételét igényli. A csomagolásnak az áruvédelmi feladatait maximális mértékben teljesítenie kell, a fenntarthatóság igénye nem mehet az áruvédelem rovására. A csomagolás ökológiai lábnyomát ugyanakkor minimalizálni kell, ami nem feltétlen jelent műanyagmentességet.

A csomagoláshoz felhasznált anyagok pedig a lehetséges leghosszabb ideig körforgásban kell maradjanak.

A magyar nyelven is elérhetővé vált kiadvány ez utóbbi követelményhez kíván új szemléletmódot, új megközelítést mutatni, és segíteni a helyes irányába terelni a gondolkodást és a tervezést. Ugyanis nem csupán anyagfajtában, hanem a csomagolás egészében, csomagolási rendszerben kezeli az újrahasznosíthatóságot és a körforgásos gazdálkodás felé vezető lépéseket. A csomagolástechnika korszakváltás előtt áll. Legyünk nyerő részesei!

A kiadvány díjmentesen letölthető a CSAOSZ honlapjáról.