fbpx

A K műanyag- és gumiipari szakkiállítás csomagolási újdonságai

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 29.

A K műanyag- és gumiipari szakkiállítás csomagolási újdonságai

2022. OKTÓBER 22-26. DÜSSELDORF

3 év után újra találkozhattak a műanyagipar képviselői Düsseldorfban. A műanyagokról való fenntartható gondoskodás már nem kérdés többé, hanem magától értetődő. Az idén 70. születésnapját ünneplő legnagyobb iparági kiállításon 176 ezer látogató vett részt, és 3037 kiállító mutatta be innovatív termékeit. A legfőbb témák a körforgásos gazdaság, a klímavédelem és a digitalizáció voltak. A műanyagcsomagolásoknál kiemelten fontos a reciklálhatóság, valamint a reciklált anyag felhasználása.

A műanyagtermelés számokban

2021-ben világszerte 390,7 millió tonna műanyagot állítottak elő. Ebből 352,3 millió tonnát fosszilis nyersanyagokból, 32,5 millió tonnát újrahasznosított műanyagból és 5,9 millió tonnát bioalapú műanyagból. A világszerte évente keletkező több mint 140 millió tonna műanyag csomagolási hulladék újrahasznosítása a legnagyobb kihívás.

Csomagolásújdonságok a kiállításon

Komposztálható állótasak

Az első komposztálható állótasakot étrendkiegészítő csomagolásaként mutatták be. A papírlaminátumból és a Novamont Mater-Bi bioműanyag fóliájából készült állótasak komposztálható, és szerves háztartási hulladékkal újrahasznosítható. Ez a rendkívül innovatív és fenntartható alkalmazás a Novamont, a Ticinoplast, a Saes Coated Films és a Gualapack együttműködésének eredménye. A négy partner saját know-how-jával intenzív közös kutatás-fejlesztési munkát végez a biológiailag lebomló anyagok, funkcionális anyagok csomagolóipari felhasználása területén. Az új csomagolás a hagyományos PET/alumínium/PE csomagoláshoz képest bioműanyagból és papírból készül, több mint 65%-a megújuló nyersanyaghányaddal az EN 13432 szabvány szerint komposztálható. A Saes Coated Films Coathink biológiailag lebomló bevonata kiváló nedvesség- és oxigénzárást biztosít, ami előfeltétele a termék minőségének megőrzéséhez a teljes eltarthatósági idő alatt. Kiváló hegeszthetőségének köszönhetően a csomagolás hagyományos automata csomagolósorokon feldolgozható. Az innovatív csomagolás nemcsak azonos eltarthatóságot és teljesítményt garantál a hagyományos laminátumokkal összehasonlítva, hanem megoldja újrahasznosításának problémáját is, a nem szétválasztható laminátumokkal ellentétben.

Novamont komposztálható állótasak
Novamont komposztálható állótasak

Örökké tartó színhatást biztosító színkoncentrátum

A Lifocolor mesterkeverék-gyártó biológiailag lebomló, növényi alapú színkoncentrátumokat mutatott be, amelyek örökké tartó színhatást biztosítanak. A Bio termékcsalád színei 100%-ban természetesek, növényi alapúak és biológiailag lebomlóak, a LifoCycle sorozat újrahasznosított termékek színezésére lett kifejlesztve. A kiváló minőségű, újrahasznosítható színezéket és adalékanyagot tartalmazó mesterkeverékek támogatják a műanyagok válogathatóságát.

Lifocolor hosszantartó színek
Lifocolor hosszantartó színek

Személyre szabott nyomtatási megoldás

A manroland Goss Varioman nyomdagépe a legkiválóbb minőséget, hatékonyságot és fenntarthatóságot biztosítja a csomagolás nyomtatásában A Varioman csökkenti a CO2-ki-bocsátást, az energiafogyasztást, és takarékos az oldószer-felhasználása. A moduláris felépítésű csomagolásnyomtató rendszer személyre szabott nyomtatási megoldásokat kínál. A kifinomult tekercses ofszet technológia a fóliától a kartonig többféle hordozó nyomtatására alkalmas, az ügyfél igényeitől függően. Stabil gyártás, a legjobb nyomatminőség nagy sebességgel, és viszonylag alacsony gyártási költségek mellett. A legújabb nyomtatási technológia és a legmagasabb szintű automatizálás optimalizált folyamatokat, fenntarthatóságot és még rövidebb piacra kerülési időt biztosít.

A Varioman modelleket kifejezetten a csomagolásnyomtatáshoz fejlesztették ki, figyelembe véve az új környezetvédelmi és újrahasznosítási igényeket. Az f sor flexibilis csomagolóanyagok nyomtatására alkalmas, 10-300 μm-es fóliák és papírok nyomtatására specializálódott. Az ügyfél igényei szerint egyedileg tervezhető a legkülönbözőbb tekercsszélességekhez, és akár 400 m/perc futási sebességhez. Az egyik legnagyobb előnye az integrált offset sleeve technológia, amely lehetővé teszi a gyors gyártásváltást, akár kis megrendelés esetén is.

Varioman f-line
Varioman f-line

Az ofszet nyomtatási eljárás több okból is jobban teljesít, mint a többi nyomtatási eljárás, ha a fenntarthatósági szempontokról van szó. Például lényegesen kevesebb a festékpazarlás, mivel a nyomóegységeket nem kell mindig megtisztítani. A szén-dioxid-kibocsátást csökkenti az elektronsugaras térhálósítású ofszet nyomdafestékek használata, amelyek nem igényelnek hagyományos forrólevegős szárítást, ezért kevesebb energiát fogyasztanak. Nagy plusz pont, hogy a 100%-ban oldószermentes nyomdafestékek használata nem igényli a robbanásvédelmet és a távozó levegő tisztítását.

PETG – akár 50 százalékos reciklált-tartalommal

A Selenis bővíti a reciklált tartalmú PETG alapanyagválasztékát, és az újrahasznosított tartalmú PETG gyártását teljes termelési mennyiségre növeli. Az alapanyagot elsősorban csomagolási alkalmazásokhoz használják. 3 éve a Selenis piacra dobta innovatív ECO sorozatát, amely teljes termékportfóliójának fenntartható változatát kínálja: minden termék akár 50%-os reciklált-tartalommal is elkészíthető.

műanyag
PETG nagy reciklált-tartalommal

A Selenis eljárás során a monomereket molekuláris újrahasznosítással nyerik vissza. A PET-hulladékot glikolízissel lebontják a polimer építőelemekre. Ezután az újrahasznosított poliésztert nyersanyagként visszacsatolják az értékláncba. A különleges technológiában a polikondenzáció során az újrahasznosított PET-et és a szűz alapanyagot meghatározott adagolással kombinálják, a gyártási teljesítménytől és a kívánt újrahasznosított tartalom mértékétől függően, így magas reciklált-tartalmú poliészter képződik. A polikondenzáció előtt a komonomereket finomszűrési eljárásnak vetik alá a szennyeződések eltávolítása érdekében. A polikondenzáció során a végső szerkezet és tulajdonságok a termék specifikációinak és az alkalmazási követelményeknek megfelelően érhetők el.

Újrahasznosítható fóliacsomagolás italos kartondobozokból kinyert műanyagból

A Saperatec, a Wentus és a Henkel olyan újrahasznosítható fóliacsomagolás prototípusát mutatta be, amely nagy arányban tartalmaz újrahasznosított csomagolási hulladékot. A Saperatec az újrahasznosítási technológiát biztosítja. A Wentus a fóliát, a Henkel pedig a fólia laminálásához szükséges ragasztóanyagot gyártja. A fólia 35%ban újrahasznosított italoskarton dobozokból kinyert műanyagból áll, és így teljesíti a nem élelmiszer-csomagolásokra vonatkozó jövőbeni követelményeket. A Saperatec 2023-ban tervezi az ipari termelés beindítását. Ezt a fenntartható megoldást egy ígéretes új technológia teszi lehetővé, amelyet a Saperatec fejlesztett ki társított anyagokhoz. A fólia kétrétegű, teljes egészében polietilén (PE), amelynek a belső rétege több mint 50%-ban lakossági italoskarton-hulladékból származó rLDPE. A külső réteg kevesebb mint 50%-os felületi fedettséggel nyomtatott, és a Henkel újrahasznosítható, optimalizált ragasztójával laminált. Összességében a csomagolás legalább 35% reciklált anyagot fog tartalmazni – összhangban az EU csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló irányelvével. Az újrahasznosítási folyamat fenntartható, a többrétegű társított anyagokat melegvizes, oldószermentes mosási eljárással választják el. A mosófolyadékot több mint 30 alkalommal használhatják fel. Valamennyi technológiai vegyszer megfelel az élelmiszerekkel érintkező anyagokra vonatkozó európai előírásoknak, specifikus kioldódási határérték nélkül.

Saperatec reciklált anyagból készült fólia
Saperatec reciklált anyagból készült fólia

Prémiumminőségű újrahasznosított polipropilén

A Milliken & Company, az Erema és a PreZero együtt fejlesztette ki a prémium minőségű újrahasznosított polipropilén (rPP) gyártási folyamatát. A vásár kültéri területén élő bemutatót tartottak. A demonstrációhoz a partnerek a PreZero által gyűjtött lakossági PP őrleményt használták. Az Erema berendezésével gyártották az rPP granulátumot a Milliken Hyperform HPN adalékanyagával. Az Erema innovatív technológiája szagoptimalizált, első osztályú rPP granulátumot biztosít közvetlenül a szennyezett lakossági gyűjtésből származó őrleményből.

rPP-ből gyártott csomagolás
rPP-ből gyártott csomagolás

A fenntarthatóság és a funkcionalitás minden követelményének megfelel

A Kuraray biomasszából nyert Plantic biopolimer fóliája olyan innovatív élelmiszer-csomagolóanyag, amely megfelel a fenntarthatóság és a funkcionalitás minden követelményének. Vízben oldódó, biológiailag lebomló gázzáró fóliaként a Plantic teljesen új lehetőségeket nyit a környezetbarát csomagolási koncepciók terén.

Plantic fóliából készült kávé csomagolás
Plantic fóliából készült kávé csomagolás

A fólia több mint 80%-ban kukoricakeményítőből áll, amely egy megújuló és biológiailag teljesen lebomló nyersanyag. Magas oxigénzáró tulajdonságainak köszönhetően többrétegű csomagolásokhoz alkalmas, hosszú ideig megőrzi az ízeket. Felhasználható módosított légterű csomagolásokhoz (MAP) vagy száraz élelmiszerek aromazáró csomagolására a kávétól, teán át, a száraz állateledelig. A fólia sokoldalú: extrudálásos bevonással, laminálással és extrudálásos laminálással is feldolgozható. Egy belső hegedőréteggel ellátva – például polietilénből, polibutilén-szukcinátból vagy polibutilén-adipát-tereftalátból – hegeszthető, és ez a réteg szükség esetén nedvességzáróként is funkcionálhat.

Kiss Rozália