fbpx

Műanyag: ez lesz a történelem legnagyobb szemétszedése

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 december 08.

Hamarosan egy több kilométer átmérőjű, U-alakú hajóvonta fogja falni korunk elhibázott életmódjának egyik legvisszataszítóbb és leginkább leleplező tünetét, aminek már nagybetűs tulajdonneve is van: Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt. Nemcsak globális jelentőségű morális elkötelezettség, hanem grandiózus logisztikai munka is van az Ocean CLeanup mögött, amely hamarosan a harmadik üteméhez ér, és a célja fokozatosan eltüntetni a pokoli méretű hulladékszigetet.

hulladék

Összesen majdnem akkorák, mint Európa…

Hamarosan a tengerek és óceánok is úgy fognak kinézni, mint a városok-falvak mentén található csatornák vagy az ázsiai, dél-amerikai kis folyók, amelyek felszínét műanyag palackok, élelmiszerhulladék vagy csomagolóanyagok borítják. Hogy ez a prognózis nem túlzás, arra igazolás a tényadatok. A Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget (angolul: Great Pacific Garbage Patch, rövidítve: GPGP) kiterjedése 18-szor akkora, mint Magyarország, vagyis ugyanakkora, mint a hatalmas Mongólia – azaz 1,6 millió négyzetkilométer. A tömege is elképesztő:80-100 ezer tonnás, és a legijesztőbb az, hogy ennek túlnyomó többsége alig látható mikroműanyag.

A folyókból és tengerpartokról az óceánokba kerülő, nagyrészt műanyaghulladékból álló kupacok elhelyezkedése egybevág a nagy óceáni forgásrendszerek középpontjával, ahol az áramlás erőssége a leggyengébb. A bolygó sósvíz-felszínein egyébként ma már sajnos négy másik hasonló – bár valamivel kisebb – ilyen szeméthalom létezik: egy további a Csendes-óceán déli részén, kettő az Atlanti-óceán déli és északi felén, egy pedig az Indiai-óceán dél-keleti térségében. Ezeket a hulladékhalmokat elsősorban autógumik, műanyag textilek és általános csomagolóanyagok (palackok, edények), háztartási-kommunális szemét alkotják.

Roppant kiterjedés, maximális hatékonyság

Az utóbbi években-évtizedben több és többféle irányú kutatás indult az óceáni – elsősorban műanyagalapú csomagolási – hulladék eltávolításának, főleg lebomlásának meggyorsításával kapcsolatosan. Nem kémiai alapú, azaz mechanikus szemétszedésről azonban ritkábban hallani – nyilvánvalóan amiatt, hogy méretét és kiterjedését tekintve is roppant kiterjedésű problémáról van szó.

Az egyik legnagyobb szabású kísérlet, az Ocean Cleanup olyan technológiákat fejleszt és tesztel, amelyek megszabadítják az óceánokat a műanyagoktól. Ennek elérése érdekében a kezdeti óceántisztítási erőfeszítéseiket oda összpontosítják, ahol maximális hatást érhetnek el, így például a GPGP-re. Ez, közelebbről, amely Kalifornia és Hawaii között található. A programnak itt már volt két korábbi projektje, a System 01 és 02, amelynek keretében nagyméretű tisztító logisztikai megoldásokkal már elvégeztek egy hulladék-betakarítást 2021-ben, és idén is.

óceáni hulladékgyűjtés

Két hajó húzza, egy segíti a több kilométeres hálót

Az újabb tesztforduló, a System 03 nem csupán tisztítási technológiájuk következő verziója. Évekig tartó tervezés, tesztelés, finomítás és valós körülmények között végzett működés és ellenőrzés előzte meg. Ennek nemcsak a konkrét szemétszedés eredményessége volt a célja, hanem az is, hogy a művelet károsanyag-kibocsátását csökkentsék. Itt ugyanis egy egész logisztikai együttműködésről van szó: flottarendszerekről, drónokról, konténerkezelő gépi apparátusokról. Az U-alakú hálórendszer hossza 2500 méter, mélysége 4 méter. A befogóhálót két hajó húzza, amelyek a drónos megfigyelések alapján szabályozzák a menetirányt aszerint, hol található a legnagyobb mennyiségű, egyben összegyűjthető hulladék. Ehhez méretezik a hálórendszer szélességét. A hálók végül egy másik hálós zsákba terelik a hulladékot, azokat pedig a szemétszállító hajón ürítik a fedélzetre. Ez részben a hulladék átvizsgálását, illetve elemzését és válogatását szolgálja. A szemetet végül a partra szállítják, ahonnan konténerekben továbbfeldolgozásra vagy elhelyezésre továbbítják.

Sok ilyen kellene…

Arra persze az Ocean Cleanup sem képes, hogy egymaga szálljon szembe a világ sósvízi felszíneit egyre inkább elborító szemétáradattal szemben. Bár a System 03 minden eddiginél nagyobb lesz és több hulladék felvételére lesz képes, a teljes problémás mennyiségnek csak töredékét, mintegy tizedét tudja majd összeterelni. Bár ez az emberi történelem legnagyobb volumenű szemétszedési akciója, a becsléseik szerint tíz további ilyen rendszerre lenne szükség ahhoz, hogy csak a csendes-óceáni szemétszigetet felszámolják.

Kohout Zoltán