fbpx

Itt a zöld csomagolás!

Írta: Kiss Bertalan - 2023 november 01.

Egyre több vita övezi az egyszer használatos csomagolásokat, kell-e vagy sem vagy milyen formába alkalmazzuk. Úgy tűnik Ázsiából és az Óceánia térségből érkezhet az ötletes és környezetbarát megoldás: műanyag helyett már banánlevelekbe csomagolják a zöldségeket egy ázsiai szupermarketben a műanyaghulladék csökkentése érdekében.

Csomagolás
Műanyag helyett növényi levelek, mint csomagolás

A műanyaghulladék nagy része csomagolásból származik

Szerencsére egyre több pozitív változás történt már ezen a téren, Franciaországban már betiltották a szupermarketekben a műanyag zacskók használatát. Az Európai Unió is elfogadta az egyszer használatos műanyag betiltására vonatkozó törvényjavaslatot.

Az ázsiai országok is alternatívákat keresnek, köztudott, hogy élen járnak a műanyaghulladék termelésben. Balin terjednek a bambusz bevásárlótáskák, amelyek teljesen lebomlanak, egy thaiföldi szupermarketben pedig műanyag helyett banánfa levelekbe csomagolják a friss zöldségeket.

Sokan úgy gondolták, hogy az újrahasznosítás megoldja a problémát, de ez csak részben igaz. 2013-ban csak az USA 254 millió tonna műanyaghulladékot termelt, amelynek mindössze a 30 százaléka lett újrahasznosítva. A nagyobb része hulladéklerakókba került, ahol akár 1000 évig is ottmaradnak és szennyezik a földet és az óceánokat.

Egyre több ázsiai szupermarketben terjed a zöld csomagolás

A levelekbe való csomagolás – ami egyébként a régi időkben igen elterjedt volt – egy új, alternatív megoldás a csomagolási hulladék csökkentésére. Ez a módszer nemcsak költséghatékony, hanem jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék mennyisége is, amelyeket vagy újra kellene hasznosítani, vagy ami még rosszabb, a hulladéklerakókon végezik.

Az ázsiai országok közül Kína termeli a legtöbb hulladékot, a világ műanyag szemetének a 30 százaléka ott keletkezik. A többi ázsiai ország is élen jár a hulladéktermelésben. Vietnám és Thaiföld is új alternatív megoldásokat keresnek a műanyag csomagolások helyettesítésére.

Jogos kérdések

Az ötlet remek, azonban van néhány bökkenő is. Igen, komposztálható, kis papír címkéket és vonalkódot is „elbír”, azonban nem lehet raktározni hetekig, hónapokig és 1000-2000 kilométerre sem szállítható emiatt. A gyors, gépesített csomagolás, kötegelés egy újabb talány a friss levelekkel. Élettartama körülbelül azonos a friss gyümölcs- és zöldség fogyaszthatóságával. Másrészt, csak egészséges, nem beteg levelek használhatók fel, különben megfertőzhetjük az eladásra szánt terméket is, vagyis eladhatatlan lesz. Ugyanígy ki kell zárni az esetleg mérgező növényeket a levélbe történő csomagolásból.

Mi magyarok, vajon milyen erős és méretes levelet használhatnánk fel? Banánültetvény nincs, még fügefa sem sok, a tölgy- vagy juhar levelei, amik méretesebbek. Bár egy csomag zöldséghez még ezek is kicsinek tűnnek.

Talán a kukorica! Hosszú, elég erős és feltekerhető. Azonban külön betakarítást igényelne, még mielőtt a kombájn vagy a silóvágó gép megjelenne. Ráadásul csak időszakosan áll rendelkezésre. Másrészt, a levelek nélkül számottevően lecsökkenne a vágott silótakarmány mennyisége is.

Vagy vessünk lapulevelet? Talán. Azonban télen-nyáron rendelkezésre kell állnia.

Esetleg a len vagy kender, valami hasonló a régi, természetes alapú kötözőspárgák anyagához?

Egy jó megoldás újabb lehetőséget adhatna a hazai agráriumnak is. Mint látjuk, egyelőre csak újabb kérdéseket generáltunk megoldás helyett, de ez nem azt jeleneti, hogy ne lenne valamilyen észszerű, költséghatékony és környezetbarát megoldás. Csak úgy tűnik, egyelőre még a műanyag foglyai vagyunk.

Forrás, szöveg és kép: www.impressmagazin.hu