fbpx

A PulPac szabadalmaztatott csomagolástechnikája

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 11.

A Dry Molded Fiber egy szálképző technológia, amelyet a svéd PulPac cég szabadalmaztatott és birtokol. A technológia lehetővé teszi a csomagolóipar számára a gyors átállást a körforgás irányába költség-versenyképes, rostalapú csomagolási alternatívákkal, amelyek megfelelnek a piac és a bolygó felelősségteljesen előállított, fenntartható csomagolási cikkek iránti igényeinek.

A Dry Molded Fiber technológia és gyártási folyamat nagyon kevés vizet igényel. Ennek köszönhetően az energiafelhasználás alacsony, ami akár 80%-kal alacsonyabb CO2-kibocsátást eredményez, mint a nedves fröccsöntés és a műanyagfeldolgozás. Az eljárás általános pépet használ, és szinte bármilyen háromdimenziós formává alakítja, hőt, nagy nyomást és egyedi szerszámokat használva a rostok közötti hidrogénkötések újraaktiválására. Tehát ahelyett, hogy vizet használnának fel szuszpenzió kialakítására, a bemeneti szálakat megőrlik, és levegő segítségével laza, szövedékszerű anyaggá alakítják. 

műanyag, növény
A technológia lehetővé teszi a csomagolóipar számára a gyors átállást

A szövedék további záró tulajdonságokat kap, például laminálással vagy rápermetezéssel, hogy javítsa a nedvesség-, zsír- vagy gázállóságot. A cég a Dry Molded Fiber technológiával szeretné segíteni a csomagolóipart és a műanyag-feldolgozókat abban, hogy az egyszer használatos műanyagokat a fenntartható csomagolás felelősségteljesen előállított alternatívájára cseréljék. 

A vállalat, a saját kinyilatkoztatása szerint magasra törekszik és az is cél, hogy a következő években egymillió tonna műanyagot cseréljen le (ami 5 millió tonna CO2-nak és 5 milliárd liter víznek felel meg). A szárazon fröccsöntött szálas termék számos különböző szegmensben releváns lehet. Az élelmezési szolgáltatások határozottan profitálnának ebből a fenntartható innovációból és igaz ez sok más területre is, például szépségápolási és kozmetikai cikkek, hűtött élelmiszerek, szárított élelmiszerek és kávé, fagyasztott élelmiszerek, testápolási termékek, orvosi eszközök, dohány és egyéb, nem élelmiszeripari fogyasztási cikkek.