fbpx

A mesterséges intelligencia akkumulátor fejlesztésén dolgozik

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 19.

Mesterséges intelligencia (AI) és egy szuperszámítógép segítségével a Microsoft, arra kereste a választ, hogy van-e olyan anyag, amivel ki lehetne váltani a lítiumot az elektromos járművek (EV) akkumulátoraiból. A Microsoft Azure Quantum csapata a Pacific Northwest National Laboratory-val (PNNL) együttműködve, amely az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának része, azon az állásponton van, hogy olyan anyagot sikerült találniuk, ami akár kétharmadával is csökkentheti a lítium felhasználását. A legújabb technikai eszközökre támaszkodva, a projekt keretében kevesebb, mint egy hét alatt 32 millió potenciális szóba jöhető szervetlen anyagot vizsgáltak meg. A folyamat végére 18-ra csökkent a versenyző anyagok száma. Ez a fajta anyagszűrés, a hagyományos labor technológiákkal akár évtizedeket is igénybe vehetett volna. A projekt, kilenc hónappal az indítása után ott tart, hogy elkészült az az akkumulátor prototípus, amelyben már az új anyagot – amit jelenleg N2116-nak neveznek – építették bele. Az új akkumulátor még csak egy villanykörtét működtet.

mesterseges intelligencia
A legújabb technikai eszközökre támaszkodva, a projekt keretében kevesebb, mint egy hét alatt elvégezték a vizsgálatokat

A lítium már viszonylag kevés a kitermelhető mennyiség, ezért drága. Bányászata környezeti és geopolitikai szempontból problematikus. Egy olyan akkumulátor kifejlesztése, amelyiknek a kifejlesztése a fenti projektnek egy ígéretes részeredmény körülbelül 70%-kal csökkentheti a lítium szükségletet és ezért hatalmas környezeti, biztonsági és gazdasági előnyökkel járhat.

Ennek az új típusú elektrolit anyagnak a felfedezése túlmutat a közvetlen projekt előnyökön, hiszen arra is rávilágít, hogy a kutatók a fejlett mesterséges intelligencia modellekkel drámaian felgyorsíthatják az eredmények elérésének idejét.