fbpx

A kisteherautók flottavillamosításának kihívásai

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 19.

A the Association of Fleet Professionals (AFP) /flottaszakemberek szövetsége/ szerint a flottakezelő cégeknél az idei évben magas prioritással szerepel a kisteherautók villamosítása. Azonban számos kihívással kell szembenézniük a zéró emissziós járművek telepítése során. A megoldásra váró feladatok három fontos területen jelentkeznek, az egyik a hasznos teherbírás, másik a hatótávolság és végül a töltéssel kapcsolatos problémák (kevés a nyilvános töltőhelyek száma).

elektromos gepjarmu
Fontos a zéró emissziós járművek szélesebb körű telepítése

A flottakezelők egybehangzóan azon a véleményen vannak, hogy a villamosítás, amely nyilvánvalóan a nulla károsanyag-kibocsátás irányába történő elmozdulás gerincét képezi, igencsak fokozatos folyamat lesz. Mégpedig azért, mert a jelenlegi technológia által megkövetelt kompromisszumok miatt, egy lépésben nem lehet megoldani a fenn vázolt három kihívást. A flottakezelők úgy gondolják, hogy ezek a problémák megoldhatók, de időbe telik és sokféle stratégiát kell alkalmazni a siker érdekében.

Az éghajlatváltozás sürgősségének fokozódásával a kibocsátás csökkentést célzó környezetvédelmi stratégiák a rugalmasság és a versenyelőny forrásává válnak. A kibocsátás kezelhető szintre való csökkentése azonban megköveteli, hogy a célok elméleti szintjéről a cél elérését célzó részletes, megvalósítható tervek felé való lépést.