fbpx

Ezért lesz kötelező a rögzített műanyag kupak

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 13.

Az Európai Unió még 2018-ban döntött arról, hogy a műanyag kupakokat rögzíteni kell a palackokon. Alig egy hónap múlva végleg lekerülnek a boltok polcairól azok a palackok, amelyek hagyományos műanyag kupakokat használnak. 2024 júliusától kizárólag olyan palackozott termékek készíthetők, amelyhez rögzítik a kupakot.

rögzített műanyag kupak pet-palack

Miért van erre szükség?

A változást egy 2018-ban bejelentett uniós irányelv hozta, amelynek célja, hogy csökkenjen az egyszer használatos műanyaghulladék mennyisége. Az italgyártók cégek akkor felszólaltak az új megoldás bevezetése ellen. Azzal érveltek, hogy ezzel épp, hogy nőni fog a műanyaghulladék, ugyanis ahhoz, hogy a kupakot rögzíteni kelljen a palackhoz, egy extra műanyagdarabot is készíteni kell. A megoldástól azok a vásárlók sincsenek elragadtatva, akik már találkoztak az újfajta palackokkal.

Paradox módon azonban a megoldás valóban segítheti, hogy kevesebb műanyag kerüljön a környezetbe. A EuroNews arról írt, az Európai Unió adatai szerint jelenleg a műanyag kupakok jelentik a műanyagszennyezés legnagyobb forrását a tengerpartokon és a strandokon. Azzal azonban, hogy a kupakot a palackhoz rögzítik a gyártók, kevesebbet fognak belőle elhagyni a vásárlók. Nem mellesleg az újrahasznosítás hatékonyságát is növeli a megoldás – olvasható a hvg.hu oldalon.

Visszatérve a kupakokhoz: az Európai Unió szabad kezet ad a gyártóknak abban, hogy miként oldják meg a kupakok rögzítését a palackon. Emiatt valószínűleg többféle megoldással is találkozni lehet majd, bár a globális gyártók megoldásait minden bizonnyal a kisebb piaci szereplők is átveszik majd.

A megoldást hamarosan újabbak követik majd. Egy márciusban elfogadott jogszabály értelmében hamarosan betiltják a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a hotelben található miniatűr piperecikkek csomagolását, ahogyan erre a sorsra jutnak majd a gyorséttermi láncokban kapható élelmiszerek csomagolásai is.