fbpx

Távlati cél a Tisza teljes hulladékmentesítése

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 07.

Rendhagyó innovációk sokasága, úgymint Plasztikkajak, Ivóvíz Cserebere Pont, GPS-szel ellátott hulladék nyomkövető palack, az első tiszai Folyómentő Központ létrehozása. Továbbá több mint 100 tonna hulladék összegyűjtése az eddigi eredménye a PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Coca-Cola Magyarország közös programjának – derül ki a PET Kupa Egyesület közleményéből. A 2019 óta működő „Hulladékmentes Tisza” projekt a The Coca-Cola Foundation, a cég globális alapítványának támogatásával valósult meg. 

“A folyami hulladékgyűjtő mozgalom alapítása óta eltelt tizenegy év alatt megtanultuk, hogy a befektetett munka hatékonysága megsokszorozódik, ha megfelelő partnerek állnak a jó ügy mellé. A Hulladékmentes Tisza projekt során nemcsak a Coca-Cola Magyarországgal és az Országos Vízügyi Főigazgatósággal dolgozunk szorosan együtt, hanem számos hulladékgazdálkodással, újrahasznosítással, gyártással, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezettel és céggel is együttműködünk, határainkon innen és túl” – mondta el Gyalai-Korpos Miklós, a PET Kupa innovációkért felelős koordinátora

 “Valódi összefogás eredményeként születhettek meg a Tisza megtisztítását támogató Folyómentő termékek és a Folyómentő Központ, a PET Kupa kiskörei hulladékválogató és -feldolgozó bázisa, amely egyúttal ismeretterjesztő központ is”- tette hozzá a szakember.

3 WINTER CLEANUP 3
Több mint 100 tonna hulladék összegyűjtése a PET-kupa eddigi eredménye

 A PET Kupa a megelőzésen, az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyagszennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. Ugyanis a szennyezés viselkedésének ismerete hatékonyabbá teheti a folyótisztító akciókat. 

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot képesek megtenni adott idő alatt, hol, miért és mennyi ideig akadnak el? Két éven át változatos technológiák alkalmazásával folyt a palackjelölés. A technikai kihívások leküzdését követően, a Waterscope Zrt. fejlesztéseinek hála ma már folyamatosan és megbízhatóan gyűlhetnek az adatok. A PET-palackban elhelyezett eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik. A legjelentősebb fejlesztés az eszköz energia menedzsmentjében rejlik, amely biztosítja a váratlan helyzetek energiatakarékos kezelését.

Régi vágya teljesült a hulladékgyűjtő mozgalomban tagjainak a folyómentő kajak-flotta létrejöttével. Egy kajak elkészítéséhez kb. 300 kg hulladékot kell összeszedni a folyóból és árteréből, amiből az alapos és szakszerű szelektálás után körülbelül 20 kg kajak-alapanyagnak alkalmas  HDPE típusú műanyag nyerhető ki. A Holofon Zrt. és a HD-Rotatech Kft. – bevonásával készültek el azok az első, már használható túrakajakok, amelyek a folyómentő munkát is támogatni fogják. A kajakok, – sok más folyami műanyagból készült termékhez hasonlóan – , már kaphatóak a PET Kupa webshopjában.