fbpx

A csomagolásdizájn lelke a címke

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2024 február 08.

A vásárlónak az első benyomást a termékről a címke adja, tulajdonképpen egy felhívás a termék megvásárlására. A színek, betűtípusok és felületek intelligens kombinációjával rendelkező címkék nagyobb vonzerőt képviselnek. Az esztétikus megjelenésen túl a címke nagyon fontos funkciója a tájékoztatás, ami különféle információkat közöl a termékről.

Piaci helyzet – a címkék iránti igény növekszik és változik

A jelenlegi tanulmányok azt jósolják, hogy a címkepiac növekedni fog. Ennek oka a jelölési kötelezettségek szigorodása és a növekvő fogyasztás. Az élelmiszerekkel kapcsolatos új információs követelmények vagy a nagyobb betűméret miatt nagyobb címkefelület szükséges. Fontos elvárás a címkével szemben, hogy környezetbarát legyen.

Két piackutató cég előrejelzése kissé eltér, mert a Ceresana nem a teljes címkepiacot elemzi, csak a kiskereskedelemre korlátozódik, viszont az Alexander Watson Associates (AWA) a teljes piacot vizsgálja. Az AWA 2021-es adatai szerint a globális címkepiac 3,8%-kal 71 milliárd négyzetméterre nőtt, aminek mintegy 25%-át az európai termelés adja. Az AWA 2022 és 2025 között évi 3,3%os, a Ceresana piackutató intézet pedig négyzetméterben 2032-ig átlagosan évi 1,5%-os növekedést jósol az európai címkepiacon. Mindkét piackutató szerint az öntapadó címkék piaci részesedése a legnagyobb (54% Ceresana). Az IML címkék piaci részesedése jelenleg 5% körüli, a Ceresana évi 2,4%, az AWA pedig mintegy 5% növekedést jósol.

Sleeve dekoráció
Sleeve dekoráció

Címkegyártás, konstrukciók

A legnagyobb piaci részesedésű öntapadós címke egy többrétegű anyag, amely címkéből, ragasztóból, szilikonrétegből és a hordozópapírból áll. A címke tulajdonképpeni anyaga papír, műanyag vagy társított anyag, amely lehet hordozón vagy hordozó nélküli. Nagyon fontos a megfelelő ragasztóanyag kiválasztása is. Manapság a leggyakrabban használt ragasztók az akrilátbázisú vizes ragasztó vagy a termoplasztikus kaucsuk ömledék (homelt), illetve az UV-akrilát vagy UV-hotmelt. Az öntapadós alapanyaggyártók közül a hazai piacon a japán Lintec, a magyar Budaval és a finn Raflatac cégek anyagai a legnépszerűbbek. A címkealapanyagok tekercses vagy íves kivitelben készülnek.

Az öntapadós címkegyártás elég munkaigényes. Először a hordozópapírra felviszik a szilikonréteget, majd a ragasztót. Ezt követően a címkeanyaggal kasírozzák, laminálják. Az alapanyagot megfelelő szélességűre vágják a nyomtatáshoz. Nyomtatás után stancolják és a megrendelő igénye szerint vágják, tekercselik, csomagolják, jelölik. A nyomtatási technológia lehet mély-, ofszet-, flexo-, digitális vagy szitanyomtatás, illetve ezek kombinációja. A színek száma akár 12 is lehet. További nemesítés történhet prégeléssel, azaz fémfólia felvitelével vagy más eljárással.

Számos konstrukció közül választhatunk

A konstrukciók tekintetében az öntapadóson kívül sokféle címke létezik. A hordozó nélküli linerless öntapadós címkék gazdaságos megoldásnak bizonyultak. a hordozóanyag kiesésével több címke fér el egy tekercsre, így csökken a tekercscserék száma, és a hordozóanyag kezelésével sem kell vesződni. A hátoldali nyomtatás miatt a nyomat nem sérülhet, és mivel a ragasztóerő nagyobb, könnyebb a címkézés. Nagyon népszerű a zsugorcímke vagy sleeve, amely panorámadekorációt és garanciazárást biztosít, jól védi a terméket. Az in mould label (IML) rendkívül praktikus. a műanyagcsomagolások fröccsöntésénél a szerszámba helyezik őket, így egy lépésben történik a fröccsöntés és a feliratozás.

A multiwrap címke a hengeres termékekre többszörösen rátekerhető, elő- és hátoldalon egyaránt alkalmazható. A no label look címke gyakorlatilag láthatatlan. A címke alap- és ragasztóanyaga is különleges, így a termék rendkívül transzparens lesz. A többoldalas leaflet vagy booklet címkék több információt képesek közölni.

No label look címke
No label look címke

A multipack címke az egyedi csomagolások összefogását szolgálja, ezáltal 4-es, 6-os vagy nagyobb számú, jól kezelhető csomagolási egységek jönnek létre. A lemosható, azaz wash off címke környezetbarát megoldás: ragasztómaradvány nélkül eltávolítható, előszeretettel használják többutas csomagolásoknál. Az alapfunkciókon kívül a címkék sok egyéb más funkciót is betölthetnek, pl. biztonság, jobb kezelhetőség, de szerepük lehet a hamisítás elleni védelemben is. Az eredetiséget igazoló címke biztonságot ad a gyártónak és a felhasználónak is. A címke stancolása speciális, amely illetéktelen nyitáskor rögtön megsérül, így láthatóvá válik a manipuláció. Az újrazárható címke többszöri nyitást és zárást tesz lehetővé. Van egy ragasztómentes terület, ahol jól megfogható, könnyen kezelhető a címke. Vannak intelligens címkék, amelyek speciális színekkel készülnek, hidegre vagy melegre érzékenyek, vagy amelyek csak UV-fényben válnak láthatóvá, továbbá a foszforeszkáló címkék, amelyek a sötétben világítanak. Az intelligens címkékkel lényegesen több információt lehet tárolni, mint a hagyományos címkékkel vagy más klasszikus jelöléstechnikai megoldással.

Linerless címke Avery Dennison
Linerless címke Avery Dennison

A 2023-as Labelexpo újdonságai

Címkézéshez megújuló polimerek

A csomagolás környezeti hatékonyságát és fenntarthatóságát javítani a legfontosabb célkitűzés, amihez iránymutató az 5R (Reuse, Reduce, Renew, Recycle and Redesign). Partnereivel együttműködve a Sabic a szerszámban történő címkézéshez megújuló polimereket használ. A bio alapanyag élelmiszerrel való érintkezésre engedélyezett, vékony falú mono-polipropilén tartályokat gyártanak belőle. A tartályokat IML-el látják el, amelynek anyaga ugyancsak tanúsított, megújuló polipropilén (PP). Az IML technológiával a tartályok díszítése közvetlenül a fröccsöntő szerszámban valósul meg, és a címke a csomagolás szerves részévé válik. A speciális címkefólia és a nagy felbontású nyomtatási technológia vonzó és költséghatékony dekorációs megoldást eredményez. Mind a fröccsöntött részekhez, mind a címkefóliához használt megújuló PP alapanyag újrahasznosítható a meglévő merev PP áramokban. Az IML tartályok címkeanyaga egy biaxiálisan orientált polipropilén (BOPP) fólia, amelyet a Taghleef gyárt. A BOPP fóliákat széles körben használják IML címkézésére, és az átlátszó, fehér és metalizált BOPP mindegyike készülhet bioalapú polimerek felhasználásával.

A hagyományos fémes hatású dekoráció fenntartható alternatívája

Az Actega standjának egyik legfontosabb eseménye az Ecoleaf élő bemutatója volt, Az Ecoleaf a hagyományos fémes hatású dekoráció fenntartható alternatívája. Ez a technológia lehetővé teszi a nyomdák számára, hogy csökkentsék a címkéken és a csomagolásokon lévő fémes díszítések környezeti hatását, miközben teljesítik a márkatulajdonosok által megkövetelt esztétikai és minőségi elvárásokat. Az Ecoleaf szükségtelenné teszi a prégelő fólia használatát. Olyan eljáráson alapul, amely precíz mennyiségű fémes pigmentet alkalmaz, és kikeményedés után kivételes felületeket hoz létre, miközben lehetővé teszi a költségek, az anyagok és a gyártási idő csökkentését. Az Ecoleafet jelenleg digitális-, szita- vagy flexo nyomtatáshoz használják.

Az Actega fóliákhoz és címkékhez használható speciális festékeket és bevonatokat is gyárt. A tapintható és vizuális hatású bevonatok választéka lehetőséget kínál a márkák számára arra, hogy termékeiket különféle, kiváló minőségű effektusokkal különböztethessék meg a fogyasztók figyelmének felkeltése érdekében. A lehetséges hatások közé tartozik a lágy tapintás, a matt- és a domborhatások.

A Henkel ásványolajmentes ragasztója
A Henkel ásványolajmentes ragasztója

Nyomásra érzékeny ragasztástechnológia

A Henkel innovatív, nyomásra érzékeny ragasztótechnológiákat mutat be, beleértve az ásványolajmentes ragasztókat, UV-akril oldatokat, speciális termékeket a linerless címkékhez, valamint lemosható termékeket az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében. Az ásványi olajmentes ragasztókat az élelmiszerbiztonság növelése érdekében fejlesztették ki az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő alkalmazásokhoz az ásványolaj-szénhidrogének potenciális kockázatainak elkerülésére. A címkepiac számára készült Technomelt PS 3500 egy áttörést jelentő, melegen olvadó nyomásra érzékeny ragasztó, amely megnövelt biotartalmat használ, telített és aromás ásványolaj-szénhidrogén-mentes, biztonságos és sok felületen kiváló tapadást biztosít.

Sabic biobázisú IML-címke
Sabic biobázisú IML-címke

Fenntartható, hordozó nélküli alternatíva

Az Avery Dennison dekoratív, hordozó nélküli megoldásának új generációja csökkentheti a csomagolásgyártás ökológiai lábnyomát, valamint a hulladék- és vízfogyasztást. Az AD LinerSave és az AD LinerConvert a szabadalmaztatott mikroperforációs technológiával készült dekoratív hordozó nélküli megoldások első generációja. Ezek a megoldások csökkentik a címkepazarlást, csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást és a vízfogyasztást, miközben biztosítják a megfelelő funkcionalitást és az esztétikus megjelenést. Az AD XeroLiner DT a címkék fenntartható, hordozó nélküli alternatívája, különös jelentőséggel bír a logisztikában és az e-kereskedelemben. A Carbon Trust eszközzel mért környezeti hatás eredménye szerint ez a termékcsalád 30%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és 40%-kal a vízfogyasztást.

Kiss Rozália