fbpx

Ez már egy sorozatgyártásra kész önvezető teherautó

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 22.

A Volvo Autonomous Solutions a las vegasi ACT Expo kiállításon bemutatta az első sorozatgyártásra kész önvezető teherautóját, ami a vállalat szerint egyesíti a Volvo haszongépjármű-szakértelmét és az Aurora Innovation Inc. autonóm vezetési technológiáját.

Biztonságosan navigál

„Ez a teherautó az első a szabványosított autonóm technológiai platformunkban, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben további modelleket vezessünk be, és az autonómiát a Volvo Csoport összes teherautó-márkájához, valamint más földrajzi területekre és felhasználásokhoz is eljuttassuk” – nyilatkozta Nils Jaeger, a Volvo Autonomous Solutions (VAS) elnöke.

kamion volvo
Kép forrása: Volvo Autonomous Solutions

Az autógyártó szerint a platformalapú tervezési megközelítés – amit ennél a tehergépkocsinál alkalmaztak – két dolgot tesz lehetővé: az egyik a saját fejlesztésű virtuális sofőr alkalmazása, a másik a virtuális vezetési technológiákkal kapcsolatos partnerségek kialakítása a közúti teherautó-alkalmazásokhoz – olvasható a The Robot Report oldalán és a NEW technology fordításában.

A járműbe integrált Aurora Driver közös hardver- és szoftvermaggal rendelkezik, amit úgy terveztek, hogy járműtípusok széles köréhez alkalmazkodjon – a négyajtós szedántól a nyerges vontatóig. Meglehetősen összetett rendszer: AI-szoftverből, kettős számítógépekből, saját fejlesztésű, több mint 400 méteres távolságból érzékelni képes lidarból, nagy felbontású kamerákból, képolvasóból és további érzékelőkből áll. Ezek a technológiák teszik lehetővé, hogy a Volvo VNL Autonomous teherautó biztonságosan navigáljon a körülötte lévő világban. A VNL teherautót Dublinban, a Volvo Trucks legnagyobb üzemében fogják gyártani.