fbpx

Informatika a logisztikában és az iparban

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 14.

A logisztika és az ipar olyan ágazatok, ahol muszáj a pontosságra, a tervezhetőségre és az irányíthatóságra törekedni. Az e területeken zajló gazdasági tevékenységek fő célja a lehető legmagasabb profit elérése. Kézenfekvő az a megközelítés, hogy optimalizáljuk a ráfordításokat és azok költségét, tehát azonos erőforrással több hasznot realizálhassunk. A vállalatok életébe szinte beleivódott az „adat” szó.

Kiemelt jelentőségű a kontrollés az informatika szerepe

Az adatok elengedhetetlenek a további fejlődéshez, problémák feltárásához és megoldásához. Adatok nélkül csupán hozzávetőleges eredményeket kaphatunk, ezért a döntéshozás is akadályokba ütközhet. Ahhoz, hogy megfelelő vezérlésű ipari telephellyel rendelkezzünk, támaszkodni kell a mért adatokra, hiszen azok az automatizáció alapja.

A mérés és az automatizálás azonban nem működhet kontroll és informatika nélkül. A kontroll egy folyamat, eseménysor szándékunk szerinti alakítása, kormányzása annak érdekében, hogy a kívánatos célt elérje. Olyan iparterületeken, ahol a termelést kizárólag gépek, gépsorok segítségével végzik, illetve a késztermék sem élő, organikus egyed, ott a teljes működés feltétele a kiterjesztett ellen őrzés – akár műszaki, akár folyamatirányítási vagy humán erőforrás terén. Az elmúlt évtizedekben az informatika fejlődése szinte beláthatatlan méreteket öltött. Ez sok ágazatot, céget megrémített, azonban ezzel a nagy ütemű fejlődéssel lépést kell tartani ahhoz, hogy fenntarthassuk a vállalatok fejlődését és gazdasági hátterét. Az informatika ma már nem csupán azt jelenti, hogy mindenkinek van laptopja vagy okostelefonja. A mérhetetlen mennyiségű információban rejlik az informatika valódi formája. Mindenhez adatokat rendelünk, és ezek alapján azonosítjuk őket. Ez a vállalatokra is igaz. Bármerre nézünk, az informatika ott van és körülvesz bennünket. Csupán annyi a dolgunk, hogy ezeket a folyamatosan előre törekvő technológiákat meglássuk idejében, és kihasználjuk a belőlük származó pozitívumokat. Az iparban is nagy jelentőséggel bír az informatika, ugyanis minden gépezet, gyártósor valamilyen szinten ennek köszönhetően működik.

raktár állványrendszer karton doboz

Az automatizációt nem lehetne elképzelni e nélkül. Egy telephely felmérésének első lépése többnyire mindig az, hogy hol található a legközelebbi informatikai csomópont, nem véletlenül. Mindenhol megtalálható és lassan mindenhol kell lennie hálózatnak, különben az a tevékenység egy idő után megáll a fejlődésben, mert elérte a végső szintjét.

Van, aki elutasítja az új technológiákat, van aki kíváncsisággal tekint rájuk

A legnagyobb kockázatot a dolgozók és a dolgozók által működtetett vagy felügyelt munkagépek és gépészetek jelentik. Egy ipari parkban a dolgozók látják el minden gépészeti rendszer felügyeletét, noha ellenőrző és döntéshozó képességük, illetve kompetenciájuk nem minden esetben helytálló. A dolgozók egy része csak a megszokott, általa jól ismert folyamatok végzésére hajlandó, de nem nyitott az új technológiákra. Ennek oka, hogy általában ez magasabb személyi kontrollal, ezáltal felelősséggel jár. Jó vezetői kommunikációval azonban megértethető velük, hogy a technológiai fejlesztések nem ellenük, hanem értük dolgoznak, hogy a cég még hatékonyabban működhessen. A fiatalabb generációknak már mindennapos a különböző informatikai eszközök használata, ezért ezekkel a rendszerekkel a telephelyen találkozva nem az elutasítás, hanem a kíváncsiság az első reakció. A technológiai innovációk fejlesztési sebességét persze mindig az adott befogadó közeghez kell igazítani, mert akkor tudnak profitot termelni, ha használják is a tudásukat. Ezért az egyik legfontosabb feladata a cégvezetőnek és a technológiát szállító vállalkozásnak a fejlesztéssel párhuzamos oktatás és tudásanyag átadása a dolgozók felé.

A fiatalok számára kapaszkodót is jelenthet az informatika

Az informatika sokak számára még mindig mumus, és ennek megfelelően egy informatikára alapuló új technológia bevezetése gyakran ellenállásba ütközik a dolgozók, de akár a cégvezetés részéről is. Az imént már szót ejtettünk róla, hogy a fiatal generáció életének, mindennapjainak már része az informatika. Meggyőződésünk, hogy ezt ki lehet és ki is kell használni. Ennek több előnye van. A fiatalok számára vonzóbbá válik egyáltalán a munkavállalás, hiszen sok pályakezdő elveszettnek érzi magát, mikor kikerül a nagyvilágba. Az informatikába lehet kapaszkodni, megvillanthatják magukat.

targonca raktár mobiltelefon
A fiatalok számára vonzó egy olyan állás, amelyben megmutathatják informatikai ismereteiket

A gyorsaság gyakran a minőség rovására megy

A raktárlogisztika életében az áruk pontos pozíciójának meghatározhatósága, a nyomon követhetőség, a gyors és mindig elérhető rendszerezés elengedhetetlen. Ma már a szállítmányozás olyan szintre lépett, ahol automatizálásról, rendkívüli gyorsaságról és precizitásról beszélhetünk. Ezt a fellendült folyamatot támogatni kell a logisztika és a raktározás fejlesztésével is. Olyan áruazonosítási megoldások szükségesek a fejlesztésre, amelyekkel tovább lehet automatizálni, gyorsítani és pontosítani a folyamatok véghez menetelét.

Gyakori probléma, hogy valamelyik termék nincs meg vagy kevesebb van belőle, esetleg más helyen található. A mai felgyorsult világban kénytelenek a raktárlogisztikában dolgozók is minél gyorsabban kiszolgálni az egyre csak bővülő igényeket. Azonban a gyorsaság gyakran a minőség rovására megy, így vesznek el szállítólevelek, kerül feladásra vagy megrendelésre rossz áru vagy történik baleset. A következő megoldások olyan lehetőségeket rejtenek, amelyek csökkentik a hibalehetőségek számát, kevesebb erőfeszítéssel jobb minőségű munkát lehet végezni, valamint, amelyekkel költséghatékonyabban lehet dolgozni.

program

Áruazonosító rendszerek

A logisztika fejlesztése nagyon fontos az ipar életében. Napi szinten találkozunk azzal a problémával, hogy valamelyik termék nincs meg, kevesebb van belőle, vagy más helyen található. Az általában használt cikkszámos módszer már kezd elavulni, amit az ún. RFID tagek, más szóval címkék váltanak fel. Ez egy olyan adatgyűjtési technológia, amely rádióhullámok segítségével továbbítja az adatokat azonosítás, nyomon követés stb. céljából. Egy offline rendszerről van szó, amely csak akkor aktiválódik, amikor egy UHF olvasó közelébe kerül, és ekkor az olvasó aktiválja és leolvassa a tag adatait. Ezekkel az olvasókkal ellátott kapukon áthaladva a termékek könnyen beazonosíthatók, meghatározható a helyük és több termék esetén a számuk is. Az RFID segítségével figyelemmel kísérhetjük azt is, hogy egy adott áru mikor és honnan hagyta el a helyét, és éppen hol tartózkodik. Úgy működik, mint a csomagszállítás nyomon követése. Bármikor, bárhonnan elérhető a tartózkodási helyük, ezáltal mindig tudni lehet, hogy ugyanannyi áru hagyta-e el a telepet, vagy kevesebb, illetve több. Visszakereshető, hogy melyik partnercég kapta meg pontosan azokat az árucikkeket, amiket rendeltek, vagy rosszat kaptak, esetleg összekeveredtek a rendelések. Ilyen esetben egy hasonló nyilvántartó rendszer nagy segítséget nyújthat, hiszen azonnal láthatjuk, hogy melyik partner kapott rossz terméket, és hol van a megfelelő. A felsővezetésnek jelenthet ez nagyobb rálátást a cég működéséről, pontosságáról. Kiszűrhetők az esetleges lopások, mulasztások. Továbbá csökkenthető a raktár készletgazdálkodási költsége, elkerülhetők a termékek késése, így megszüntetve az ezek által előtörő migrén és stressz kellemetlenségeit.

Targoncamenedzsment rendszer

A rendszer képes a targonca műkődési információinak kiolvasására: sebesség, gyújtás, ütközéskontroll, útvonalkövetés. Ezenkívül a munkafolyamatokhoz kötött információk gyűjtésére is: áruazonosítás, súlymérés, raklapazonosítás, árukövetés, vagyonvédelem. Továbbá a dolgozói információk kezelésére: sofőrazonosítás, teljesítménymérés, feladatellenőrzés. A rendszer nemcsak az adatok kiolvasásában, de a kétoldali kommunikációban is rejt lehetőségeket. Amikor szükség van a sofőrök feladatainak automatikus kiosztására, például egy raktári szedési folyamat esetén vagy gyártósorokkal való együttműködéskor. Ilyen esetben képesek vagyunk feladatkiosztásra, feladatmenedzselésre, hibabejelentésre, útvonaltervezésre.

Mivel az intelligens targoncamenedzsment-rendszerek több komponensből állnak, ezáltal modulokra is bonthatók. Mivel minden cégnek egyéni igényei és egyéni segédrendszerei vannak, mindenképp olyan megoldásról beszélünk, amely a logisztikai cégre szabható, modularizálható és a meglévő rendszerekre csatlakoztatható.

Energiamonitoring

Az 1/2020.(I.16.) MEKH rendelet és annak módosításai szerint a gazdálkodó szervezetek 2021-től a meghatározott, 2022-től pedig szigorított feltételek szerint kötelesek villamos almérőket telepíteni, valamint azok mérési adatait megfelelően feldolgozni és továbbítani. Ebbe a sorba számos ipari vállalatnak, logisztikai cégnek is be kell állnia.

Túl a kötelezőn…

Az elmúlt év végén földcsuszamlásszerű energiaáremelkedés következett be, amely számos üzletágban átírta a költségszerkezetet, avagy „felborította a táblát”.

Ma már nemcsak a jogszabályoknak való megfelelés, hanem a szigorúbb költségkontrollhoz szükséges vezetői információ biztosítása okán is megéri pontosan tudni az energiafelhasználás mértékék és annak indokoltságát.

Cégünk elkötelezett híve annak, hogy az almérők telepítési kötelezettsége mellett (1/2020 MEKH-rendelet) egy olyan eszközcsomagot (PASS SCADA) telepítsen, amely nemcsak az almérők adatgyűjtését és adattovábbítását teszi lehetővé, de csatlakoztathatók rá további mérési vagy vezérlési pontok is, így az adott gépcsoportokból hibajelek, vészleállások és nem megfelelő működési minták is kiolvashatók. Így egy kötelező mérés mellett további hasznos információk is kiolvashatók, amelyek a költségcsökkentésben és a profitnövekedésben segíthetik a vállalkozókat. Az energiamenedzsment-rendszerek alapvető funkciója tehát a mérésadatgyűjtés, kimutatások gyűjtése, valamint ezek hozzáférhetővé tétele a cégvezetők és döntéshozók számára. Alapesetben tehát a rendszer nem avatkozik bele a monitorozott folyamatokba, csupán adatokat gyűjtenek róla, és elemzik szakértői és vezetői szinten.

Kövesdi József ügyvezető | Senit Kft.