fbpx

Most akkor kötelező vagy nem kötelező a visszaváltás

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 24.

A vendéglátóhelyek nem kötelesek visszavenni a betétdíjas palackokat és dobozokat. Ne csodálkozzunk, ha egy strandolás után jóval több felszereléssel megyünk haza, mint ahogy megérkeztünk oda.

Az éttermeknek fel sem kell számolniuk a betétdíjat

Januártól vezették be Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszert, amelynek lényege, hogy a megfelelő jelöléssel ellátott üveg-, fém- és műanyag palackos italok csomagolása visszaváltható. Az első ilyen termékek márciusban jelentek meg a boltokban, amelyekért plusz 50 forint betétdíjat kell fizetni, de az összeget a vásárló visszakapja, ha visszaváltja a flakont, illetve a dobozt.

strand büfé
Kép forrása: LikeBalaton

A jogszabály szerint a kötelező visszaváltási rendszer csak a boltokra nézve jelent kötelezettséget – legalább 400 négyzetméteres eladótérrel rendelkező üzletnél visszaváltó automatát kell üzemeltetni –, a vendéglátó egységeknek nem kell visszaváltó helyet működtetniük. Alapesetben a klasszikus, felszolgálással működő éttermekben fel sem kell számolni az 50 forintos betétdíjat, mert a vendég nem viszi el az italt. A gyorséttermeknél, büféknél, házhoz szállításnál a vevő megkapja a terméket, így ki kell fizetnie a betétdíjat is. Az viszont fontos, hogy a visszaváltási díj összegét a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni – olvasható az nlc.hu oldalon.

A hagyományos éttermeket azért sem érinti igazán a kötelező visszaváltási rendszer, mivel aludoboz és műanyag palack helyett zömében üveges italokat tartanak, így nem lesz nagy érdemi változás – mondta az nlc-nek Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) főtitkára.

A vendéglátóhelyek önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez, és ha összegyűlik bizonyos mennyiség, azt elszállítja a MOHU – mondta Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) főtitkára.

A belvárosi gyorséttermeknél, büféknél, lángossütőknél, amelyek kis területen működnek, és minden négyzetcentiméter nagy érték, nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy meg tudják oldani a visszaváltást – hívta fel a figyelmet Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Szerinte a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a visszaváltható italospalackokat és dobozokat a jogszabály szerint tilos összenyomni, préselni, sérülésmentesen kell gyűjteni őket, mert a visszaváltó automata csak így tudja leolvasni a kódot. Vagyis üresen is ugyanakkora helyet foglalnak a palackok és dobozok, mint eladás előtt, itallal töltve. Kovács László szerint az is bonyolítja a helyzetet, hogy a vendéglátósok nem rakhatják ki a büfén kívülre a palackokat, mint az üveg göngyöleget, mert félő, hogy ellopnák a darabonként 50 forintot érő gyűjteményt.