fbpx

Megoldás az UV-nyomtatott címkék festékmentesítésére

Írta: Molnár Tamás - 2024 augusztus 03.

Az UV-flexó nyomtatás a kilencvenes évek első felében jelent meg, s kezdett terjedni a keskenypályás címkenyomtatásban. 15 év alatt ezen a területen át is vette a vezet szerepet ls kiszorította a hagyományos flexó címkenyomtatást. Napjainkban a keskenypályás címkegyártás 80%-a UV-flexó eljárással készül, papír, fólia és öntapadós címkék mellett többek között zacskók, tasakok, „shrink-sleeve”-ek,vagy akár jegyek, például koncertbelépők is.

Népszerűségének növekedésében nagy szerepet játszik a magas nyomatási minőség mellett az a tulajdonság, hogy a festék száradása, gyors, gyorsan feldolgozható. Emellett e nyomatok sokkal nagyobb ellenállóságot mutatnak a behatásokkal szemben. A nyomtatási technológia nagymértékű elterjedése miatt is fontos a Siegwerk első teljes UV flexo festék eltávolító rendszerének bevezetése az európai piacra: Cirkit Clear Prime UV E02. Az új alapozó technológia a nem élelmiszeripari csomagolási alkalmazásokhoz validált megoldást kínál az UV-nyomtatott öntapadó címkék (PSL) biztonságos és gazdaságos festékmentesítésére.

Eltávolítható festékkel az újrahasznosításért

Az innováció javítja a címkézett műanyag csomagolások újrahasznosíthatóságát, és lehetővé teszi az anyagok visszanyerését. Bár az UV-tinták előnyös tulajdonságokat kínálnak a címkék nyomtatásához, az újrahasznosító rendszerek számára kihívást jelentenek. Az alapfelülettől függően az UV-tintákat gyakran nagyon nehéz eltávolítani, ez pedig korlátozza további újrafelhasználásukat. Ennek eredményeként nem meglepő, hogy az UV-nyomtatott csomagolást eddig problémásnak tekintették a körforgásos gazdaság szempontjából. A Siegwerk viszont most olyan alapozót fejlesztett amely kifejezetten ennek a kihívásnak a megoldására szolgál. Az új alalpozó lehetővé teszi az UV-nyomtatott öntapadó címkék egyszerű és biztonságos festékmentesítését, így nincs szükség előzetes címke eltávolításra, ha a használt műanyagok kompatibilisek. A címkék és a műanyag csomagolások ilyen kombinált mechanikus feldolgozása nemcsak az újrahasznosítási arányt növeli, hanem időt és költségeket is megtakarít.

Forrás: https://www.packaginginsights.com/news/siegwerk-launches-its-first-full-uv-flexo-de-inking-system-for-european-market.html