fbpx

Egységesíteni kellene az EU-ban a visszaváltási rendszert

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 15.

Két évvel ezelőtt Szlovákiában vezették be a visszaváltási rendszert, idén hazánkban és Romániában, jövő pedig Ausztriában és Csehországban – mindenki egyedi részszabályozással. Az R-Water tulajdonosa szerint ez nem jó út: szerinte egységes európai visszagyűjtési és újrahasználati rendszert kell kidolgozni.

Minden nemzeti jogszabály más követelményt támaszt

Németországban speciális tintával készítik a vonalkódot, amit egyedül az ottani automaták lépesek kezelni. Így mi oda csak akkor szállíthatunk, ha Lengyelországban gyártatunk címkét.

Mindez az összes gyártóra visszaüt, aki külföldre is szállít, hiszen minden nemzeti jogszabály más követelményt támaszt – hangsúlyozta Nagy Ervin, az R-Water Kft. ügyvezető-társtulajdonosa. A gyártóknál a régi csomagolású termékekből keletkezik nagy adag hulladék, hiszen fél év türelmi idő esetenként nem elegendő a régi készlet kiárusítására.

betétdíjas műanyag pet palack
Kép forrása: MOHU

Óriási pluszköltség az új csomagolás, ráadásul minden célországba más címkét kell gyártatni. A regisztrációs költségek miatt lesz olyan partner, aki bizonyos termékekből nem rendel többé, mert nem éri meg neki. Ez a gyártó bevételét csökkenti, ami további költségnövekedést generál.

Ez így szinte senkinek sem jó. Idővel az uniós vezetők is rájönnek, hogy egységesíteni kell a csomagolások visszaváltásának és újrahasznosításának feltételeit – olvasható az index.hu oldalán.

Az R-Water tulajdonosa biztosra veszi, hogy az 50 forintos hazai termékdíj bevezetésével – ennyit kell pluszban fizetnünk a visszaváltható csomagolásokért a boltban – az emberek már nem nagyon dobálják el a palackokat, gondosabbá válhat a visszagyűjtés. Rávilágított, hogy a tapasztalatok szerint az új rendszerben az első évben a keletkező hulladék nagyjából 65-75 százalékát váltja vissza a lakosság, s ez évről évre emelkedik, míg el nem éri 90-95 százalékot. Kérdés még szerinte, hogy mit kezd majd a keletkező hulladékkal a vendéglátószektor. A gyártók költségeit alaposan növelik a rendszer-csatlakozási és rendszer-üzemeltetési díjak, amelyeket a visszaváltási infrastruktúra kiépítésére szed be a MOHU.