fbpx

Érdemes kereskedőként a visszaváltási rendszerbe lépni

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 18.

Jó üzlet a boltoknak belépni az új visszaváltási rendszerbe: kezelési díjat kapnak visszaváltásonként, ráadásul legtöbben a bolti utalványt választják, amit csak az adott üzletben vásárolhatnak le.

pet palack
Forrás: pixabay

Nem csekély pluszbevétel

Az új visszaváltási rendszerbe lépett boltok úgynevezett kezelési díjat kapnak visszaváltott palackonként a MOHU-tól. Ez a díj az index.hu információi szerint 7,5 forint visszaváltásonként. Ha abból indulunk ki, hogy egy nagyobb boltban naponta ötezer palackot váltanak vissza, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan 37 500 forintot kap az üzlethelyiség. Ez egy hét alatt 262 500 forintot, havi szinten 1 millió 50 ezer forint jelent.

Ehhez hozzá kell adni, hogy a vásárlók 80-90 százalékban a boltban levásárolható vócsert választják az automatánál – amit az adott boltban vásárolnak le. Ez a napi ötezer palack 80 százalékánál napi 200 ezer forintot, és ha négy héttel számolunk egy hónapot, 5 millió 600 ezer forintot jelent. A vócserekkel és a kezelési díjjal együtt napi 5000 palacknál 6 millió 650 ezer forint havi pluszbevétellel számolhat egy üzlethelyiség – olvasható az index.hu oldalán.

Akárhogy számoljuk: bőven kereshetnek ezen a boltok annyit, hogy akár – a profiton túl – egy külön embert alkalmazzanak az automaták napi üzemeltetési, tisztítási, ürítési feladatainak ellátására – ez egyébként jogszabályban rögzített feladatuk is.