fbpx

Csomagolási sikersztorik itthon és a nagyvilágban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 10.

A világ legfontosabb csomagolási versenyének számító WorldStar díjazottjainak még a düsseldorfi vásárig várniuk kell az elismerés átvételével, a nyerteseink neve azonban már világszerte nyilvánosságra került.

Az indonéziai Bali szigetén zajlott a WPO-zsűrizés múlt novemberben, ahonnan 214 nevező kaphatott hírt a győzelméről. A legtöbb elismerést Japán zsebelte be 34 díjjal, ezután Kína 22-vel, Ausztrália és Új-Zéland összesen 13-mal és Németország 12-vel „kaszált”. A világversenyen a magyar pályázók is kiemelkedő sikert értek el, a 9 hazai nevezésből 7 érdemelt ki WorldStar díjat. Ezzel az eredménnyel 115-re nőtt az 1997 és 2019 között elnyert magyar WorldStar-díjak száma. A legfrissebb nyerteseink: Codex Zrt.; Green Packaging Kft.; Rondo Hullámkartongyártó Kft. és az STI Petőfi Nyomda Kft.

Valamennyi nyertes, sőt, a különleges kategóriák, azaz az Elnöki Díj, a Fenntarthatósági Díj, a Marketing Díj, a SAVE FOOD Díj, és a WorldStar Student díjak nyertesei is az Interpack 2020 keretében vehetik át hivatalosan az emlékplaketteket, május 8-án.

A versenyről folyamatosan igyekszünk olvasóinkat tájékoztatni, ezúttal 5 hazai díjazott csomagolást mutatunk be közelebbről.

Edelmann Hungary Packaging Zrt. – Edelmann prémium díszcsomagolás

A zalaegerszegi székhelyű Edelmann Hungary Packaging Zrt. már több mint 20 éve garantálja vevői számára a legjobb minőségű csomagolóanyagok gyártását. A német székhelyű Edelmann anyacég számára mindig is a minőség és az innováció volt a két alappillér, amire építhettek. A csoport olyan technológiákat tudhat magáénak, amelyek ritkaságnak mondhatók Európában vagy akár Amerikában is. Így nem meglepő, hogy a magyar gyár is évről évre folyamatosan növekvő keresletet kell, hogy kiszolgáljon. Ezért is döntött az Edelmann csoport egy magyarországi zöldmezős beruházás mellett, ami 2016-ra realizálódott, és így a magyar nyomda új telephelyre költözhetett. Ezen a helyen megvalósulhatott az új, legmodernebb technológiát felsorakoztató épület és nyomdaipari technológia találkozása. Az Edelmann döntéshozói már az épület tervezésekor minden olyan innovatív szempontot előtérbe helyeztek, amelyek a minőség javítását és a technológiai idő csökkentését célozták. A beruházás során a folyamatos növekedéssel számoltak, ezért az új telephelyen bőven elegendő helyet hagytak új nyomdaipari sorok későbbi felállítására.

A csomagolóipar egyik legkiemelkedőbb szereplőjeként a magyar gyár a hajtogatott kartonok és bliszterkártya termékek mellett a papírcímkék előállításával is foglalkozik. Az Edelmann csoport a vevői igényeihez igazodva mindig figyelembe veszi az éppen aktuális trendek mellett a fenntartható és környezetbarát megoldásokat is. A magyar vállalat szintén élen jár a visszaforgatott alapanyagból készült csomagolóanyagok előállításában.

A Hungaropackra nevezett prémium díszdoboz-konstrukciót egy a keszthelyi Festetics Kastélyban megrendezett esemény ihlette. Exkluzív csomagolás tervezése volt a cél, ezért a kastély sziluettje nem nyomtatott, hanem hot-fóliázott formájában köszön vissza. A konstrukció tervezésekor fontos szempont volt, hogy abban 2 db borospohár és egy tetszőleges formájú palack biztonsággal elhelyezhetővé váljon, és a nyitást követően sem mozduljon el eredeti pozíciójából. A hibátlan tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően az Edelmann csoport jogosan lehet büszke e páratlan prémium díszdoboz-csomagolásra.

Karsai Alba Kft. – Régi termék új köntösben

– Tíz éve dolgozom a Karsai Alba Kft.-nél. Végigjártam a cég iskoláját, szerszámkészítő, autóipari projektvezető, projektvezető, termelésvezető, termelési igazgató, végül pedig ügyvezetői pozícióban végzem a munkám. Műszaki emberként a megvalósítás, a termeléssel kapcsolatos kihívások és lényegre törő megoldások érdekeltek mindig is. Ennek szellemében, folyamatos ismeretbővítéssel igyekszem a napi feladataimat ellátni. Tevékenységünk a műanyaggyártáson túl kiegészül formatervezéssel, prototípusgyártással, szerszámtervezéssel és szerszámgyártással− foglalta össze Tián Csaba a maga és cége feladatait, majd bemutatta a díjazott termékig vezető utat. – A pezsgőtabletta-csomagolás már évekre visszamenőleg a palettánk részét képezte, de ez a típusú címkére történő fröccsöntés kihívás volt. Egy nyertes pályázat beruházásának köszönhetően indultunk el ezen az úton. Maga a címkére történő fröccsöntés manapság nem egy extra feladat, azonban a pici átmérőjű henger teljes körbeérő címkéjét úgy kezelni, hogy ez minimális selejtszázalékkal, szépen, mutatósan, jól működjön, és mindezt robotizációval megoldani, nem egyszerű feladat. Ráadásul a vevő általában még azt is szeretné, hogy ez csillogjon-villogjon – szóval minél több ehhez hasonlót kér az ügyfél, annál bonyolultabb a kivitelezés. Itt jegyezném meg, van egy németországi versenytársunk, aki már régóta alkalmazza ezt a technológiát, így kimentünk hozzájuk kölcsönös tapasztalatcserére, hiszen nagyon jó viszonyban vagyunk. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a mi technológiánk kisebb selejtszázalékkal, kezelhetőbben és észszerűbben felhasználva működik jelenleg! Tehát a több év tapasztalatával szemben nekünk egy év alatt sikerült ezt megugorni. Nyilván a piac fontos kérdése a gazdaságosság, ám szerencsére van olyan vevőnk, aki hajlandó ezt kifizetni, illetve meglepő módon a megszokott ofszetnyomdázással szemben – magasabb darabszámok esetén – akár olcsóbb is lehet ez a technológia, holott a képminőség, illetve a színek, mutatósság messze a hagyományos felett áll! Karácsonykor érkezhet meg a digitális nyomdánk, így a nyomdázott termékek új szegmensét szeretnénk a jövőben minél szélesebb körben lefedni.

Kompress Kft. – DOMOVINA BOROVIČKA díszcsomagolása

A kft. 27 éves tapasztalattal rendelkezik csomagolóanyag tervezése és gyártása terén. Főleg papír és karton csomagolóanyagot gyártanak és terveznek. – Jelenleg 70 kiválóan képzett alkalmazottunk van, nekik és az első osztályú ügyfeleknek köszönhetjük, hogy lépésről lépésre egyre jobban jelen tudunk lenni a piacon. Megközelítőleg az árbevételünk 40%-a közvetlen exportbevétel, de természetesen kitűnő hazai cégeknek is beszállítunk. Mindig nagy hangsúlyt helyezünk a csapatunkban arra, hogy nagyon jól képzett szakemberekkel igazi csapatmunkában szolgáljuk ügyfeleinket – nyilatkozta Szombath Gábor tulajdonos-ügyvezető. – Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam a Hungaropack-díj egy nagyszerű lehetőség, komoly szervezés a CSAOSZ részéről… Biztatok mindenkit, hogy jelentkezzen! Amivel pályáztunk, ez egy új csomagolóanyag, amelynek tervezésébe a megrendelőt is bevontuk.

A csomagolás rejtelmeit a kft. munkatársa, Tálos Renáta ismertette: – A St. Nicolaus főbb kritériumai a következők voltak: ablakos doboz, látszódjon a termék, hiszen ez egy egyedi tervezésű, igényes üveg, annak is a főbb záródását szerették volna hangsúlyozni. A tervezett dobozunkkal igyekeztünk ezeknek a kritériumoknak 100%-ban megfelelni, illetve fő szempont volt biztosítani ennek a nehéz, tömör, masszív üvegnek a stabilitását. A doboz tetejének egyedi kialakítása és a különálló betét védi és rögzíti a terméket.

A megrendelő szerette volna, hogy a vásárló a lehető legnagyobb mértékben láthassa az igényes dizájnú terméket, a doboz kinyitása nélkül, így az elő- és a hátoldalára műanyagmentes ablakot terveztünk. Kiemelném, hogy a grafikai tervezés során nagy hangsúlyt fektettünk az egységes megjelenésre: a betét és a termékcímke két oldalán nyomtatott, és érdemes megemlíteni az egyedi kartont, amely belül is fehér hullámkarton. Emellett fontos volt, hogy a dizájnszín összhangban legyen a termék bronzos színű záródásával. A díszdoboz exkluzivitását a felületnemesítéssel értük el.

Sz. Variáns Kft. – Flavon havi táplálékkiegészítő csomagolásai

– A céget majdnem 30 éve a Szakál család alapította, mára debreceni székhellyel és budapesti központtal működünk. Termékeinket négy csoportra tagoljuk: ipari csomagolóeszközök, kézi készítésű papírtáska, papírcsomagoló eszközök, papíralapú marketingtermékek, luxus csomagolóeszközök. Tevékenységünk jelentős részében magas minőségű és nagy hozzáadott értékű prémium termékeket gyártunk; értem ezalatt a különböző felületnemesítéseket és az akár kézzel is végzett manufaktúrás munkafolyamatokat– mutatta be a kft.-t Szakál János ügyvezető. – A díjazott csomagolásunk kapcsán tudni kell, hogy ez a Flavon-termék egy prémium kategóriás táplálékkiegészítő. Az volt a cél, hogy a termék minőségét már magával a csomagolással is sugalljuk. Nem titok: manapság a csomagolási trend abba az irányba mutat, hogy már maga a termék kicsomagolása is élménnyel töltse el a tulajdonost, ráadásul manapság már a kicsomagolás is egy üzlet… A kicsomagolás varázsát különböző hatásokkal, eszközökkel lehet elérni. A díjazott termékcsaládban található egy alapdoboz, mely egyhavi adagot tartalmaz, erre egy merevfalú mágneses zárású (rigid) dobozt álmodtunk meg. Az ebben található lapos tasakok elválasztóbetéttel három részre vannak osztva. Ez a míves alapanyagból készült doboz már önmagában is értéket mutat. Egyrészt hosszú időn keresztül meg tudjuk őrizni (kifogyást követően bármi mást lehet benne tárolni), és ennek már van egy külön marketing oldala, hiszen ha más termék is kerül bele, rápillantva látjuk a Flavont, illetve található benne egy olyan kis egységdoboz, amelyik több kisebb csomagot tartalmaz, és akár utazáskor, napközben is magunkkal lehet vinni. Utóbbi egy szalagos megoldással kihúzható fiókocska, mely tulajdonképp egy kis műanyag fiolát tartalmaz. Ahogy kiveszem, már van egyfajta eleganciája, szóval, megvan az a bizonyos plusz élmény is… Ez volt a megrendelő igénye, akivel könnyű volt együtt dolgozni. Teljesen szabad kezet kaptunk, és szerencsére sikerült gyorsan megtalálni a közös nevezőt. Törekvésünk minden esetben arra irányul, hogy az általunk készített csomagolás a leghatékonyabban mutassa be az árut és annak üzenetét, tájékoztassa a vásárlót, hogy mit várhat el az adott terméktől. Egy jó csomagolás a termék élményének a fokozására szolgál.

Thermofoam Kft.– Monitor szállítási csomagolása

– Cégünk idén 26 éves, 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás. Csomagolással mintegy 20 éve foglalkozunk. A polietilén és poliuretán habok konvertálásában úttörők voltunk Magyarországon. Az elmúlt évtized fejlesztései és beruházásai szélesre tárták a tevékenységi kört, legyen szó akár új termékek tervezéséről, a különlegesebb alapanyagok felkutatásáról vagy a komplett csomagolási szettek készre gyártásáról, a Thermofoam Kft. partnerei rendelkezésére áll. Mérnökcsapatunk segítséget nyújt új termékek csomagolásának tervezése esetén, illetve már meglévő konstrukciók áttervezését is vállaljuk, mellyel felhasználóbarátabb, költséghatékonyabb és környezettudatosabb termékeket tudunk előállítani.

A monitorcsomagolást a kft. egyik tervezője, Borbély Sándor ismertette: – A monitor részére készült csomagolás megtervezésének nehézségét az adta, hogy az alapvető elvárásokon – például a szállítás során előforduló mechanikai hatások elleni védelmen – túl a vevő által meghatározott méretű doboznak használhatónak kell lennie a kisebb és a nagyobb képátlójú monitor elhelyezéséhez is, illetve még a készülék kiegészítőinek is helyet kellett biztosítani.

Az első tervekben hegesztéssel gondoltuk a rétegeket összeállítani, de végül sikerült hegesztésmentesen, csak hajtogatással megvalósítani a csomagolást, amibe egy perforációt terveztünk. A habbetétek perforált részei letéphetőek, és ennek az ötletnek köszönhetően sikerült mind a két, különböző méretű monitort ugyanolyan méretű dobozba belehelyezni. Ezeken felül természetesen szem előtt kellett tartani, hogy gazdaságos, egyszerűen felhasználható és könnyen kezelhető legyen a csomagolás. A végeredmény magáért beszél: a monitor csomagolása elnyerte a Transpack szaklap különdíját.

Gratulálunk a díjazottaknak, és mi is mindenkit biztatunk a szakmai megmérettetésre!