fbpx

A betétdíj felpörgetheti a szódafogyasztást

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 23.

Az új visszaváltási rendszer kényelmetlenségei úgy tűnik, hogy sok fogyasztót eltántoríthatnak a palackozott ásványvíz fogyasztásától – legalábbis erre utal, hogy a betétdíjas italok júliusi, tömeges polcra kerülésével párhuzamosan a gyártók szerint megnövekedett a szóda- és szifoneladások száma.

Az új szabályozás nem vonatkozik a szikvizes palackokra

Július 1-én elstartolt az italcsomagolások visszagyűjtésének rendszere Magyarországon, így a gyártók már nem hozhatnak forgalomba italokat betétdíj nélküli palackokban. A fogyasztóknak minden 1 deciliter és 3 liter űrtartalom közötti fém, üveg, és műanyag doboz vagy palack után 50 forint betétdíjat kell fizetniük vásárláskor, amit fogyasztás után a MOHU egyik Repont automatájában válthatnak vissza.

szódásüveg jég
Kép forrása: Pexels

Aki eddig szénsavas ásványvizet vásárolt nagy mennyiségben, az július óta kényelmetlenebb helyzetben találhatja magát, hiszen őrizgetnie kell a 1,5 literes palackokat a következő visszaváltásig. Az új szabályozás ugyanakkor nem vonatkozik a szikvizes palackokra, hiszen azok külön körforgásban működnek, és egyszeri legyártásuk után annyiszor tölthetjük újra őket, ahányszor csak bírjuk. Egy másik megoldás lehet, ha mi magunk készítjük el otthon a buborékos vizet egy eldobható patronnal – olvasható a telex.hu hírében.

Ez a két szódázási lehetőség egyre nagyobb népszerűségnek örvend a betétdíjas rendszer kikerülése miatt, ezért úgy tűnik, új fejezetet nyílhat a szódázás kétszáz éves magyarországi történetében.