fbpx

Műanyag: a méhész kukacai véletlenül megmenthetik a bolygót

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 06.

Szégyen: amire mi, emberek nem voltunk képesek, az egyszerű viaszkukacok elintézik helyettünk. Egy spanyol méhész akaratlan felfedezése révén átfogó technológiává válhat a biológiai alapú feldolgozás…

műanyag, kukac
(Fotó: César Hernández / Biological Research Center in Madrid)

A kukacok nyála felfalja a zacskómaradványt

A viaszkukacok szervezete képes megemészteni a polietilént – bizonyították be nemrég spanyol tudósok, miután kutatásukból kiderült, hogy a nyálukban rejlő enzimpár képes erre. Az elektronmikroszkópos nyálminta-elemzések révén követték, ahogyan bizonyos enzimek szobahőmérsékleten néhány óra alatt oxidálják a zacskóból vett darabkákat. Ezek az enzimpárok komplex technológiai keretében képesek lehetnek nagy mennyiségben és más anyagoknál hatékonyabban lebontani polietilén hulladékok maradványait.

Eddig ez a legjobb „eszköz”

A viaszkukacok nyálában található enzimek bontási gyorsasága, illetve az a tény, hogy a folyamathoz nincs szükség más feltételekre (magas hő, napfény, adalékanyagok stb.), komoly lehetőség a környezetvédelem és a hulladékmentesítés számára. A polietilén ugyanis a világ műanyag-felhasználásának csaknem harmadát teszi ki, ráadásul nehezen bomlik le – vagyis a globális környezetszennyezés egyik fő okozója.

A méhész csak védekezett, aztán…

Azt, hogy a viaszkukacok nyála képes a polietilén lebontására, úgyszólván véletlenül fedezte fel egy spanyol méhész. Federica Bertucchini a kaptárait védte polietilén takarással – éppen a kukacok elől, akik a méhek viaszát akarták fogyasztani –, de azt vette észre, hogy a fólián hamarosan lyukak keletkeztek, majd szinte az egészet felfalták. A méhész egyben biológus is, ezért felfigyelt a jelenségre, és kutatni kezdte.