fbpx

Még mindig emelkedik a napi visszaváltások száma

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 27.

Már napi 6 millióra nőtt a visszaváltott betétdíjas palackok száma Magyarországon, ami a hatalmas szemléletformáló program sikerét jelenti.

Ez Magyarország egyik legnagyobb szemléletváltása

Az elmúlt napokban Magyarországon naponta 6 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza a vásárlók. Pár hét alatt 150 millió darabra nőtt a visszaváltások száma Magyarországon, vagyis ennyi palack, üveg és doboz hulladéka került immár megfelelő helyre, illetve újrahasznosításra. Ez Magyarország egyik legnagyobb szemléletváltása – írja közleményében a REpont visszaváltási rendszer felelőse, a MOHU Zrt. Közleményükben néhány fontos, érdekes adatot és információt osztanak meg a hazai visszaváltási rendszerről.

A DRS visszaváltási rendszer az egyik leghatékonyabb módja az italcsomagolások visszagyűjtésének. Az eddigi magyarországi tapasztalatok kiemelkedően kedvezőek, augusztus elejére 100 millió darabnál járt a vásárlók által visszavitt palackok mennyisége, ez az érték most már 150 milliónál jár – olvasható az Origo oldalán. Akkor még 4-5 millió volt a leadott palackok napi darabszáma, ami lényegében néhány nap alatt 20 százalékkal, 6 millióra nőtt.

Milliárdok jutottak vissza a vásárlókhoz

2024. augusztus 16-ig egész pontosan 5 579 243 157 forint visszaváltási díjat fizettek be a gyártók. Ugyanakkor a fogyasztók számára az eddigi mintegy 143 millió darab palack után a megtérített összeg eléri a 7,2 milliárd forintot. Vagyis csaknem 1,7 milliárd forintot előlegez meg a gyártóknak a MOHU. Ez azért lehetséges, mert a gyártók csak utólag (havonta) fizetik be ezt az összeget a MOHU-nak.

A jelenlegi adatok alapján a vásárlók nagy többségében, csaknem 90 százalékban, a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a palackok után járó pénzt. Ez eddig több mint 6 milliárd forintot jelent. A visszaváltók kb. 13 százaléka bankszámlára utaltatja az összeget, jótékonyságra pedig körülbelül 0,4 százalékuk ajánlja fel.