fbpx

A 2024-es Pharmapack nyertesei

Írta: Transpack-2024/II. lapszám cikke - 2024 május 01.

A CPHI a gyógyszeripar rangos platformja, amelynek egyik rendezvénye a Pharmapack Europe. A kiállítás különböző területeket fed le, beleértve az elsődleges, másodlagos és harmadlagos csomagolást, címketervezést, csomagolástervezést, fejlesztést, steril csomagolást és orvosi mérőeszközöket, valamint bérgyártást. A CPHI kiváló lehetőség a globális innovációk bemutatására, és kiemeli az iparág elkötelezettségét a haladás és a betegközpontú megoldások iránt.

A 2024-es Pharmapack Innovation Awards ünnepségen a gyógyszercsomagolás és a gyógyszerszállítás területén született fejlesztéseket jutalmazták. A díjak átadására 2024. január 24-én került sor a párizsi kiállításon. Az idei díjakat a korábbiaktól eltérő szempontok alapján ítélték oda – a fenntarthatóságot minden kategóriában kiemelten vették figyelembe. A teljes gyógyszeripar számára nyitott Exhibitor Awards a csomagolást és a start-up vállalatok innovációit ismeri el, a Health Product Awards pedig a környezetbarát és a betegközpontú dizájnt. Az idei Exhibitor Awards nyertesei:

  • Nissha Europe GmbH a csomagolás fröccsöntési technológiájáért,

  • Capa Valve Ltd. start-up vállalat a Capa Valve rendszeréért, amely a kombinált injekciós gyógyszerek egyszerű adagolását biztosítja,

  • Coradin a precíz adagolást biztosító adagolójáért,

  • Health Product Awards díjat a Rotor Print a gyógyszeripari termékek újrahasznosítható egyadagos csomagolásának ökodizájnjáért nyerte el,

  • Dr. Ferrer Biopharma a betegközpontú tervezésért (GentleMist technológia), amely megváltoztatja a gyógyszerek orrba juttatásának módját,

  • Klim-Loc Medical pedig a tű nélküli injekciós ampulláért és kupakrendszeréért.

Exhibitor Awards A Nissha Europe GmbH a Pulp-Injection Autoinjector Component nevű új fröccsöntési technológiájával műanyag helyett papírpépet használ. A Pulp-Injection technológia alkalmas készülékalkatrészek csomagolásának, valamint másodlagos csomagolások gyártására. Főleg pépet és keményítőt hasznosít, ami a műanyagfelhasználás jelentős csökkenését eredményezi.

Az így készült csomagolások a szokásos papír-újrahasznosító rendszeren belül hasznosíthatók újra. A papírpép-csomagolás merevségének köszönhetően képes összetett dizájnt és nagy méretpontosságot biztosítani. A Capa Valve Ltd. új szeleprendszere a szabványos fecskendőket előretöltött kétkamrás eszközökké alakítja, amely képes leegyszerűsíteni és javítani a folyékony-folyékony és folyékony-por gyógyszerkészítmények adagolását, beleértve a liofilizált porok feloldását. Ez két kis alkatrész beépítését jelenti a meglévő szabványos fecskendőkbe, amelyek alkalmasak előretöltött alkalmazásokhoz. Jelenleg csak néhány cég kínál kétkamrás fecskendőket folyadékok egymás utáni adagolására vagy hígítószer és liofilizált gyógyszer előkeverésére – főként a magas költségek és a bonyolultság miatt. A Capa Valve rendszer kulcsfontosságú jellemzője, hogy viszonylag alacsony költséggel előállítható, alkalmas bármely szabványos méretű fecskendőhöz, ismert töltési technológiával a funkciók széles skáláját biztosítva.

A Coradin elismerést kapott a Greenis adagolójáért. Ez amellett, hogy a szérumok és krémek pontos adagolását biztosítja, 75%-ban újrahasznosított műanyagból készült. Emellett sikerült az adagoló tömegét jelentősen csökkenteni, és a teljes csomagolást egyféle anyagból gyártani az újrahasznosíthatóság érdekében.

Health Product Awards

Az ökodizájn szekcióban a Rotor Print nyert a gyógyszerészeti termékek széles körére alkalmas újrahasznosítható stick kifejlesztéséért. A legtöbb hagyományos stick három-, négy- vagy ötrétegben különböző anyagokból áll, és ezeket a szerkezeteket nem lehet újrahasznosítani, mivel lehetetlen szétválasztani a különböző rétegeket. A Rotor Print új stickje ugyanabból az anyagból készült három rétegben, így teljesen újrahasznosítható. Dr. Ferrer Biopharma betegközpontú dizájn elismerésben részesült a GentleMist technológiájáért. Egy kíméletes gyógyszeradagoló fúvóka finom ködöt bocsát ki, és az optimális cseppméreteloszlás biztosítja, hogy a gyógyszer egyenletesen vonja be az orrjáratokat, és hatékonyan felszívódjon anélkül, hogy kellemetlenséget okozna. A hagyományos fúvókák gyakran okoznak kényelmetlenséget az adagolás során kifejtett nyomás miatt, így hátráltatják a beteg együttműködését, és negatívan befolyásolják a kezelést.

A Klim-Loc Medical Llc. a tű nélküli injekciós ampulláért kapott elismerést –az egyetlen injekciós ampulla és kupak rendszerért, amely a Fill/Finish folyamat során becsomagolható, és teljesen tű nélküli csomagként szállítható. A szabadalmaztatott rendszer a gyógyszerek (folyékony vagy liofilizált) és vakcinák injekciós üvegből történő kivonására alkalmas. A Klim-Loc Medical tű nélküli ampulla a tűt egy menetes luer rendszerű kupakkal helyettesítette. Így csak a lepattintható kupakot és a Luer-Lock (menetes) fecskendőt kell csavarni, hogy hozzáférjen a tartalomhoz.

Kiss Rozália