fbpx

Az alkotás iránti rajongástól az aranyéremig vezető út

Írta: Transpack-2024/II. lapszám cikke - 2024 május 02.

Aranyérmet kapott a Soproni Egyetem hallgatójának, Varga Adrienn Barbarának a Facsemete csomagolásterve a Csomagolási Világszövetség (WPO) WorldStar Student Awards csomagolástervezési világversenyén „Other Packaging” kategóriában.

Gyermekkoromat a képzőművészet iránti rajongás határozta meg

Mesélj kérlek magadról, a gyerekkorodról!

– Kárpátalján, Nagydobronyban születtem és nevelkedtem. A nagydobronyi középiskolában tanultam, majd érettségi után kezdtem el magyarországi tanulmányaimat. Már egészen korán felkeltette érdeklődésemet a művészet, ezért a gyermekkoromat a képzőművészet iránti szeretet és rajongás határozta meg. Mindig szerettem különféle alkotótevékenységekkel elfoglalni magam, ezért jártam ilyen jellegű szakkörökre, foglalkozásokra, és számos művészeti pályázaton, versenyen vettem részt igen jó eredményekkel.

Varga Adrienn Barbara

Mikor kezdett el vonzani a grafikusi pálya?

– Általános iskolásként kezdtem el rajzszakköre járni, ahol az évek folyamán a fejlődésemmel együtt mind inkább erősödött bennem, hogy ezt a pályát válasszam. Később, ahogy teltek az évek, ez egyre inkább előtérbe került, és mai napig nem változott ezzel kapcsolatban a motiváltságom – sőt tovább erősödik.

Szeretem az egyetem családias hangulatát

Hol tanulsz és mivel foglalkozol jelenleg? Hogyan esett erre az intézményre és szakra a választásod?

– Jelenleg a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának tervezőgrafika szakának végzős hallgatója vagyok. Mivel fontos volt számomra a megszerezhető tudás színvonala, ezért esett a választásom erre az egyetemre. Az intézmény családias, befogadó hangulata már az első perctől vonzó volt számomra.

Emellett grafikus gyakornokként dolgozok az Addig Digital Advertising ügynökségnél. A cég Ad-tech ügynökségként van jelen a piacon, elsősorban programmatic kampányok menedzselésével foglalkozik. A reklámok terén az egyes kreatívok készítésében veszek részt elsősorban, illetve a social felületeken való megjelenésben. Egyedi megjelenést biztosító formátumokat készítünk multinacionális és helyi márkákkal – hálózattal és független ügynökségekkel egyaránt dolgozunk.

Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát és az egyetemet?

– Az elején kihívás volt, és az egyetemnek, valamint a gyakornoki munkahelyemnek egyaránt köszönhetem, hogy a két feladatomat összeegyeztethetem, elláthatom. A cég részéről olyan emberek vesznek körül, akikkel nagyon jól tudok és szeretek együtt dolgozni, és kellő rugalmassággal kezelik az egyetemi kötelezettségeimet. Az egyetemen pedig a tanárok nagyon megértőek, és próbálják a diákokat az életre tanítani, a szakmai fejlődésüket támogatni, ezáltal elismerik a tanulmányok melletti szakmai munkát.

brossúra

A környezetvédelem állt a tervezés fókuszban

Mi az a terület, amit kiemelnél az egyetemi képzésben?

– A tervezőgrafika szakon a számomra leginkább kiemelkedő tudást nyújtó tárgyak a csomagolás, a tipográfia és a programismeret órák voltak. Ezek közül is szeretném kiemelni Rosta Péter művésztanár, okleveles grafikai és tipográfiai tervező csomagolási tantárgyát. Az órákon a pályázatok mellett olyan márkákkal dolgozhattunk együtt, és redesignolhattunk csomagolásokat, amelyek egy portfólióban nemcsak jól mutatnak, de a későbbi szakmai elhelyezkedést is nagy mértékben segítik.

Szeretném kiemelni a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) minden évben megrendezésre kerülő hallgatói csomagolástervezési pályázatát, amelyre a csomagolás tárgy keretein belül pályázhatunk. És ahol a Facsemete csomagolásom a Transpack szaklap különdíjában részesült. Mi az, amit kiemelten fontosnak tartasz, amire fókuszálsz a tervezés során? – Szívügyemnek tartom a környezetünk védelmét és megóvását. Mindig ezt tartom szem előtt az egyetemi feladatok során. Úgy gondolom, hogy a Soproni Egyetem – mint zöldegyetem – példamutató ezen a területen is.

csomagolás

Milyen érzés volt a díjnyertes csomagoláson dolgozni, és honnan jött az ötlet?

– Nagyon jó volt ezen a csomagolástervezési feladaton dolgozni. A felkészítő tanárom és konzulensem Rosta Péter volt, aki jelenleg a diplomamunkám és szakdolgozatom elkészülését segíti, lektorálja. Nagyon sokat járok a természetben, ahol szívesen időzök. Az egyetemnek van egy botanikus kertje – innen indult el az ötletelés, hogy egy facsemete csomagolást tervezzek. Megvizsgálva a piacon lévő csomagolásokat, azt vettem észre, hogy a legtöbb esetben nem környezetkímélőek. Csupán valamilyen nem lebomló anyagba csomagolják, ráadásul gyakran nem biztonságos a szállításuk a kertészettől az otthonunkig. Erre szerettem volna megoldást találni. Az én koncepcióm az volt, hogy hulladékmentes környezetbarát csomagolást készítsek.

A facsemete vetőmagpapír egy a környezetbarát csomagolás, és a fenntarthatóság jegyében született – kifejezve a növényvásárlás és szállítás során felmerülő egyedi kihívásokra adott választ. A magpapír a használat során a talajba kerülve növénnyé alakul.

A vetőmagpapír olyan kézzel készített papír, amely tetszőleges számú különféle növényi magot tartalmaz, tartalmazhat. Ez a csomagolás egy merített vetőmagpapírból készült. A használat során csak be kell permetezni vízzel, és trágyában gazdag talajba kell helyezni, hogy a növekedés elinduljon. A csemetét a merített vetőmagpapírba csomagoltam, majd belső lebomló fólia segítségével oldottam meg, hogy a nedvesség a növényben maradjon a tárolás és a szállítás idején. A vetőmagpapír a talajba kerülve lebomlik, így nem keletkezik hulladék, hanem a facsemete körül növény formában mutatkozik meg. A külső csomagolás, formai kialakítás lehetővé teszi, hogy a facsemete ajándékká váljon, és egyben azt is üzeni, hogy légy környezetbarát, ültess fát és növényeket.

A kültéri növények vásárlása meglehetősen népszerűvé vált, ezért a növény értékesítése és szállítása megfelelő csomagolást igényel annak védelme és biztonsága érdekében. Egy növény, faiskolából lakóhelyre való szállítása lehet rövidebb vagy nagyobb távolság is. Mindkét esetben egy olyan törékeny és kényes dolog, mint egy növény, nemcsak stabil alapot igényel, hanem megerősítést is a csomagolás különböző csomópontjain. Ezt szem elött tartva kijelenthetjük, hogy a növények több és speciális figyelmet igényelnek a biztonságuk érdekében.

A csomagolás tervezése során gondoltad volna, hogy ilyen jelentős sikereket érhetsz el vele?

– Mikor megálmodtam a Facsemete csomagolást, nem gondoltam volna, hogy kijut nemzetközi megmérettetésre, amelynek feltétele egy hazai elismerés. És ezt a Tranpack különdíjának köszönhetem. Nagyon örültem ennek a díjnak, hiszen ez egy visszacsatolás is volt számomra, hogy jó az, amit csinálok, és jó helyen vagyok. Később értesültem a nemzetközi verseny lehetőségéről, melyre tanárom bíztatott, hogy nyújtsam be a munkámat – és a legnagyobb meglepetésemre aranyéremmel ismerték el.

Mit jelent számodra ez a díj, hogyan fogadtad a hírt?

– Számomra ez a díj az egyik legnagyobb szakmai elismerés, amit szerezhettem. Egyben nagyon motiváló és pozitív visszacsatolás is, hogy megéri munkát fektetni az egyetemi munkákba és pályázatokba. Nagy örömmel tölt el, ha rágondolok.

A maximalizmusra törekszem

Milyen céljaid vannak a jövőre vonatkozóan?

– A jelenlegi céljaim jellemzően az egyetemmel kapcsolatosak, hiszen diplomaidőszak van. Fontos számomra, hogy a munkában is a maximumot tudjam nyújtani. Szeretném, ha a munkáim minél több emberhez eljutnának a jövőben, és szeretnék sok-sok szakmai sikert elérni.

Maximalistának tartom magam, és ha tehetem, a szabadidőmben szívesen foglalkozom olvasással, illetve ismereteim bővítésével. Szeretek kiállításokat látogatni, pályázatokon, versenyeken részt venni és megmérettetni magam. Mindig próbálom, a legjobbat kihozni magamból, legyen szó bármilyen feladatról vagy munkáról.

Mit üzensz azok számára, aki szintén a grafikusi pályát szeretnék választani?

– Legyenek kitartóak, és ne adják fel! A befektetett munka és energia később megtérül. Merjenek nagyot álmodni, az ötleteiket megvalósítani a tervezésen és kivitelezésen keresztül.

Rosta Péter, Szarka Judit Gabriella | Soproni Egyetem