fbpx

Nem csak a nagyoknak érdemes az automatizált csomagolást választani

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 29.

A veszélyhelyzet gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt is érdemes áttekinteni gyártási és csomagolási folyamatainkat, és olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek a termelés rövid és hosszú távú előnyeit tartják szem előtt. Ilyen időkben a gördülékeny gyártási folyamat kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez.

 

 

Világszerte egyre több kkv választja az automatizált csomagolást

A kis- és közepes méretű vállalatok (KKV-k) világszerte egyre nagyobb számban járulnak hozzá az automatizált csomagolási piac figyelemre méltó növekedéséhez. A Research Nester által 2018-ban készített tanulmány szerint a szektor összetett éves növekedési üteme (CAGR) 9,2%-ra tehető a 2024-ban véget érő 7 éves periódus tekintetében. Az elemzők becslése szerint akkorra a globális piac már eléri a 61,2 milliárd dollárt.

Mivel egyre több KKV látja el automatizált csomagolással a gyártási folyamatait, a vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy ezt okosan tegyék. Ezt azzal garantálhatják, ha a számukra előnyös automatizációs technológia ismerete mellett azt is átlátják, hogy milyen típusú eszközök segíthetnek zökkenőmentessé és sikeressé tenni az alkalmazásaikat.

A legtöbb hazai KKV tisztában van az ipar 4.0 jelentőségével

Az évek során Magyarországon is megnőtt a kis- és középvállalkozások száma: egy tanulmány szerint 2018-ban 750 ezer KKV volt Magyarországon, amelynek 7,1%-a az ipari szektorban tevékenykedett. A legtöbb magyar KKV tisztában van az ipar 4.0 jelentőségével, így az automatizációs lehetőségekkel is. Ennek ellenére ezek az innovációk nem képesek gyorsan és átfogó módon implementálódni.

Számos kis és közepes vállalkozás nem látja át, hogyan tudna áttérni új technológiákra, vagy azt gondolja, hogy az ipari robotok, a mesterséges intelligencia és a big data használata csak a multinacionális cégeket érintheti. Azonban az átalakuló iparág új igényeket is állít a kisvállalkozásokkal szemben, amelyekre válaszolniuk kell.

 

Nyitás az újdonságra

A csomagolás automatizálása költséghatékony megoldásnak bizonyulhat azon KKV-k számára, melyeknek szüksége van arra, hogy növeljék termelésüket, ugyanakkor biztonságosabb munkakörnyezetet biztosítsanak alkalmazottaik számára. Ezeknek a vállalkozásoknak magasabb fokú rugalmassággal és sokoldalúsággal kell rendelkezniük a csomagolási folyamat során, melyeknek gyakran kis tételben történő és változatos gyártásra kell megoldást kínálniuk.

A kobotokat úgy tervezték, hogy gyorsan és könnyedén új területre helyezhessék, ami jelentős előnyt jelent. A kobotoknak adaptálható erőkifejtést és fogást biztosító automatizációs eszközökkel is kell rendelkezniük, hogy a kezelendő tárgyak és nyersanyagok különféle méreteivel, formáival, és állapotaival is dolgozhassanak.

Egyes vállalatoknak olyan érzékelőkre is szükségük lehet, amik segítik a robotkart a gyártósor különböző pozícióin elhelyezett munkadarabok megtalálásában. Olyan eszközökre is szükségük lehet, amik gyorsan beprogramozhatók, és percek alatt meg lehet bízni a feladattal, még szakmai tapasztalattal nem rendelkező üzemeltetők által is. Az End-of-Arm tooling (EOAT) az összes fent említett kívánalomra megoldást nyújt.

Az EOAT – gripperektől és eszközcserélőktől nyomatékérzékelőkig – számos formában elérhető, melyeket mind azzal a céllal hozták létre, hogy a robotkarra rögzítve azt erőteljesebbé tegyék, és kibővítsék a benne rejlő lehetőségeket. A kialakítástól és a funkciótól függően az EOAT képes a különböző méretű és alakú tárgyak pontos mozgatására, a rövid átfutási idővel rendelkező feladatokat hatékonyabbá tudja tenni, és megkönnyíti a high-mix/low-volume csomagolási feladatok folyamatát.

 

Az EOAT gyakorlatban

Mivel az EOAT fontos szerepet játszik a robotokkal automatizált csomagolás és raklapozás során, a KKV-knek ügyelniük kell arra, hogy azt az együttműködő alkalmazást válasszák, amelyik a legjobban megfelel az egyéni szükségleteiknek és céljaiknak.

Azok a vállalkozások, amelyek nagy tételben gyártott termékeket kezelnek, többféle grippert és szenzort is alkalmazhatnak. Az OnRobot VG10 vákuumos grippere és a HEX 6-tengelyes erő/nyomaték szenzorja összedolgozva el tudja látni a dobozok vagy termékek különböző magasságú polcokra helyezésével járó feladatokat.

Az OnRobot legújabb innovációi, mint a VGC10 elektromos kompakt vákuumos gripper, a Gecko egykorongos gripper vagy a 3FG15 gripper korlátlan lehetőségekkel bírnak. Az ilyen EOAT-párosítások segítenek elkerülni a termékek ütközését, eleget tesznek az egyszerre két tárgy megfogását igénylő kívánalmaknak, és különféle méretű munkadarabok is feldolgozhatók általuk egy folyamat során.

 

Az EOAT átalakítja az automatizált csomagolást

Ma már egyértelmű, hogy az EOAT-tal felszerelt automatizált csomagolás egyre elterjedtebbé válik, olvasható a Prím Online oldalán. Az elérhető és megfizethető EOAT számos gyártási és általános üzleti kihívásra egyszerre megoldást tud nyújtani. Ezek a dinamikus alkalmazások növelik a termelékenységet, optimalizálják a működési költségeket, csökkentik a termékek sérülésével járó incidenseket, és különféle tételmennyiségekkel is tudnak dolgozni, így a vállalat méretétől függetlenül minden vállalkozás számára a további fejlődés útját jelentik.

Kép forrása: dpack.hu