fbpx

A visszaváltási díj nem üzlet – csupán motiváció

Írta: Csomor Zsolt - 2024 augusztus 30.

Sok félreértés terjedt el az 50 forintos visszaváltási díj kapcsán, pedig ezen egyik érintett sem keres. Azonban ez csupán ösztönzőként van jelen a visszaváltási rendszerben.

Az üzemeltetésbe kell visszafordítani

Az egyre nagyobb volument elérő visszaváltási rendszer keretében befizetett 50 forint ugyan körbemegy a rendszeren, de senkinél nem jelent hasznot. Legelőször a gyártó fizeti be a MOHU számára, amit a gyártó visszakap a terméket átvevő kereskedőtől, vagyis a bolttól. A bolt attól a fogyasztótól kapja vissza, aki megvásárolja az italt. A vásárló pedig visszaváltáskor juthat újra hozzá az 50 forinthoz. A visszaváltási díj egy motivációs tényező a vásárlónak a palack visszavitelére.

sörösüveg
Kép forrása: Pexels

A vissza nem váltott palackok után maradt 50 forintokból származó teljes összeget a hazai szabályozás alapján a MOHU-nak kötelező visszafordítania a naponta már most is 5-6 millió palackot, üveget és dobozt kezelő visszaváltási rendszer üzemeltetésébe. Ezt kizárólag a rendszer üzemeltetésére, és fejlesztésére fordíthatja a vállalat. Ráadásul erre a MOHU még áfát is fizet – olvasható az origo.hu oldalán.