fbpx

Szépség és harmónia – ezt kellett felöltöztetni

Írta: Transpack - Hirdetés - 2021 október 13.

A csomagolás feladatai közül csak az egyik a vonzerő, mégis hatalmas feladat ezt úgy eltalálni, hogy közben az összes többi funkciót is teljesítse: védjen, tájékoztasson és megfeleljen minden higiéniai, fizikai és környezetvédelmi elvárásnak.

 

 

A HUNGAROPACK 2021 csomagolási verseny zsűrizésén vagyunk túl, még az ünnepélyes eredményhirdetés előttünk áll, de a siker már kiszivárgott: a JANAAN szappancsalád csomagolása a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség különdíját nyerte el. Ezúttal nemcsak a csomagolás tervezőjével, gyártójával, de a becsomagolt termék megálmodójával is volt szerencsénk beszélgetni.

 

Képzeld el, hogy selymes a bőröd és kötélből vannak az idegeid!

Lássuk be, kevés szebb látvány van, mint egy virágzó mákföld kora tavasszal. Ez a növény persze nemcsak szép, szerencsés években jól jövedelmező, de a népi gyógyászatban számos előnyös tulajdonságát ismerték már őseink is. Pat pedig egy szlovákiai kis falu, ahol mezőgazdasággal, többek között máktermesztéssel foglalkozik Pém Jana és családja, akik ebből az ősi növényből többet is ki akartak hozni, mint amit az agrárium ad. Így kerekedett ki a történet: a szlovák falubeli mák ma már több illatkombinációban, szappan formájában küzd bőrünk gyulladásaival, lassítja az öregedésünket, javítja az idegeinket, szóval vitalizál.

 


„Mi szeretnénk akár az Antarktiszra is eljuttatni ezt a mákot, ha arra lesz igény” – Pém Jana és Bálint

 

Érzés becsomagolva

Visszafogott eleganciát, természetességet, mégis a luxus érzését tükrözte a csomagolás a CSAOSZ HUNGAROPACK 2021 zsűrizésén, mikor kezünkbe vehettük a mákolaj alapú JANAAN szappanok dobozát. Mekkora teher egy ilyen prémium termék csomagolását megtervezni? Ezt a kérdést Szombath Zoltánnak, a csomagolás konstrukciójáért felelős Kompress Kft. tulajdonosának tettem fel. Egy 29 éve működő, saját tervező és gyártó csapattal rendelkező vállalat életében számos sikeres projekt áll, minden feladat kihívás önmagában, hisz optimalizálni kell a költségeket, a megrendelő elvárásait, és szerencsés esetben a piaci trendeket is. Csak annyival izgalmasabb, hogy egy érzést is mellé kell csomagolni.

Mi volt az első gondolata, mikor a becsomagoló termékkel ismerkedett?

– A természetes alapanyagokból készült, kézműves termék egyfajta letisztultságot, prémium minőséget követelt meg. Az arculatot egy grafikai stúdió már megálmodta, tehát nekünk már „csak” a struktúrát kellett megalkotnunk, hogy a mondanivaló és az érzés egyben érkezzen a fogyasztóhoz. Tehát rögtön tudtam, hogy a részletekre, a finomságra ugyanúgy kell figyelnünk, mint a praktikumra. A tálca és a ráhúzható hüvely kombinációjával az ajándékozás érzését próbáltuk kiváltani, amit tovább fokoz az egyébként praktikusságot is szolgáló selyempapírból való kicsomagolás. Minden dobozban egy üzenetet, egy köszönőlevelet is elrejtettünk, amivel még személyesebbé kívántuk tenni a találkozás pillanatát. Ezek a részletek a fogyasztóban is azt az érzést keltik, hogy nemcsak a szappan, de ő maga is egyedi (mint ahogy valóban egyéniségek vagyunk mindannyian – szerk.).

 

 

Mit tud egy doboz, aminek egyénisége van?

Amit először meglátunk a dobozon, az a letisztult elegancia. Próbáljuk meg átadni az olvasónak a látványt és tapintás élményét!

– A doboz hófehér, magas minőségű alapanyaga tovább hangsúlyozza a termék prémium jellegét. A hüvely felületére többmenetes UV lakkozást követően hőpréseléssel vittünk fel matt arany fémfóliát, és az alj külső felületét is többmenetes UV technikával lakkoztuk, míg a belső felületét egy zsírzáró lakkal vontuk be. Ez együtt a doboz felületét simává, bársonyszerűvé tette, így már a tapintás is elegáns. A szappancsalád 4 különböző illatvilágához 4 színvariációban készítettük el a dobozokat, a grafika megálmodói pedig egy külön élménnyel is megajándékozták a vásárlót: a különböző szappanok egymás mellé helyezve összefüggő, absztrakt ábrát rajzolnak ki.

Egy kézműves termék megérdemli, sőt, megköveteli a környezettudatos csomagolást. Jól gondolom?

– Prémium és kézműves terméknél szinte törvényszerű a környezettudatosságra való odafigyelés is. A dobozok alapanyagának épp ezért FSC minősítéssel rendelkező GC1 300 g-os kartont választottunk. Egy prémium terméket választó vásárlónak ugyanis fontos kritérium az FSC (Forest Stewardship Council Erdőgondnoksági Tanács) által képviselt filozófia: tiltja a természetes erdők és egyéb élőhelyek átalakítását, különösen veszélyes növényvédő szerek használatát, génmódosított fák telepítését, és tiszteletben tartja az őslakosok jogait. Mindezt egy tanúsítási rendszer, egy nemzetközileg elismert szabványrendszer és védjegy igazolja. A KOMPRESS Kft. már tíz éve segíti partnereit a környezettudatossá válás folyamatában, így a szappan becsomagolásakor is egyértelműen ezt a terméket javasoltuk. A felhasznált selyempapírt is tudatosan választottuk, ugyanis sav- és klórmentes, a környezetben teljesen lebomlik, és a dobozhoz hasonlóan FSC minősítésű erdőből származó cellulózból készült. A közelmúltban született egyes egyszer használatos, valamint egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. (VI. 1.) Kormányrendeletnek is megfelel a csomagolásunk. Nem tartalmaz szétválasztandó anyagot, a doboz egyfajta kartonból készül, mely papírhulladékként az újrahasznosítási körforgásba be tud kerülni.

 


„A környezettudatossággal a megrendelőnek és magunknak is tartozunk” – Kozma Bernadett minőség- és környezetirányítási vezető, Szombath Zoltán kereskedelmi igazgató

És a történetnek nincs vége

Vajon a kozmetikumok világa beszippantja a szappan megálmodóját? „Szó szerint saját bőrünkön tapasztaljuk a mákolaj sikerét, és igen, a természetes kozmetikumok illata és sikere inspiráló tud lenni. Így csészéinkben már készülnek a natúr krémek, testápolók és samponok próbaverziói, megy a kísérletezés. Izgalmas szakasz ez a termékek és a mi életünkben is” – avatott be minket terveikbe Pem Jana.

A pati szappan pedig hamarosan igazi nemzetközi utazásra indul, ugyanis a HUNGAROPACK 2021 Magyar Csomagolási Versenyen elért sikere után a nemzetközi megmérettetést is vállalja, izgatottan várjuk, hogy 2022-ben, a WorldStar porondján milyen eredményt ér el. Így karöltve világhódító útjára indulhat a szlovák mákolaj és a magyar kreativitás.