fbpx

Újrahasználható csomagolást vezet be az Ocado

Írta: Molnár Tamás - 2024 szeptember 10.

Az Ocado Retail az Egyesült Királyság Refill Coalition újrafelhasználható csomagolási rendszerét próbálja ki, amelyet kifejezetten az online vásárláshoz terveztek. A két szakaszból álló kísérlet során egy újrafelhasználható edényt használnak, amelyet kifejezetten alapvető élelmiszerek és mosodai termékek szállítására fejlesztettek ki, anélkül, hogy az ügyfélnek többlet költséget jelentene. Ocado azt mondta, hogy ha az Egyesült Királyságban minden háztartás úgy döntene, hogy hetente csak egy terméket használ fel újra, akkor évente több mint 1,4 milliárd darab egyszer használatos csomagolás válna feleslegessé.

Az újrafelhasználható termékcsalád a gyakran vásárolt cikkeket tartalmazza majd, hogy csökkentsék az egyszer használatos műanyagok mindennapi termékek csomagolásához való felhasználását.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

A fogyasztók többsége (73%) azzal is egyetértett, hogy több szupermarketnek újratölthető lehetőséget kellene kínálnia, különösen olyan alapvető termékek esetében, mint a tészta (66%), rizs (67%), folyékony mosószer (50%) és szövetkondicionáló (46%).  A kormány EFRA bizottságának tavalyi jelentése kiemelte, hogy az újrafelhasználható csomagolások elterjedésének növelése elengedhetetlen az Egyesült Királyságban elfogyasztott csomagolások teljes mennyiségének csökkentéséhez. Az első fázis melyben kipróbálják az új csomagolást, ebben a hónapban kezdődik, és 2 kg Ocado Reuse Basmati rizst és 1 kg Ocado Reuse Penne Pasta-t fog tartalmazni.  A második fázis, amely még ebben az évben elindul, az Ocado Reuse 3 literes nem bio-folyékony mosószerét és az Ocado Reuse Skies 3 literes szövetkondicionálóját tartalmazza.  Az újrafelhasználható tartályt megtöltik termékkel, és az Ocado a csomagolás többi részével együtt kiszállítják a vásárlóknak. Az ügyfelek ezután visszaküldik az üres konténert a következő szállítással.

A tartályokat ezután összegyűjtik szállítótól, és higiénikusan kimossák, mielőtt újra megtöltenék. Minden edény legfeljebb öt egyszer használatos műanyag elemet helyettesít, és több mint 60-szori használatra tervezték, ami idővel jelentősen csökkenti az egyszer használatos műanyagok használatát.

Az Ocado Retail és a Savanta több mint 2000 fogyasztó körében végzett kutatás során kiderült, hogy egyre nagyobb a lakossági kereslet az élelmiszerboltokból származó egyszer használatos műanyagok felhasználásának csökkentésére.

Csaknem háromnegyedük (72%) aggódik az élelmiszertermékek egyszer használatos csomagolásából származó hulladék mennyisége miatt, és minden harmadik olyan kiskereskedőket választ, amelyek újratölthető árukat biztosítanak a polcaikon.

Forrás: https://www.packagingnews.co.uk/news/environment/refillable-packaging/ocado-uk-refill-coalition-launch-online-reusable-packaging-scheme-08-08-2024