fbpx

Környezetvédelmet segítő, termékinnovációs projektet indít egy hazai nyomda

Írta: Sándor Ildikó - 2023 december 28. -Hirdetés

A fejlesztésnek köszönhetően Box Print-FSD Packaging Kft. által olyan bliszterkártyák kerülhetnek a piacra, melyek kevésbé terhelik a környezetet és praktikusan, könnyen kibonthatók. Ez úgy tud megvalósulni, hogy a blisztercsomagolás alkotóelemei teljes mértékben szétválaszthatóak, így szelektív hulladékként való kezelésük nem ígényel további erőfeszítést. A piacon jelenleg elérhető blisztercsomagolásnál ugyanis külön munkát igényel, hogy a kartonrostokat eltávolítsák a műanyagfelületről, így ezt a végfelhasználók jellemzően ezt nem teszik meg.

Mivel a bliszercsomagolás felhasználása világszerte emelkedő tendenciát mutat, jelentős a környezetvédelmi tét. Csak a Box Print-FSD Packaging Kft. által legyártott bliszterkártyák esetén közel 50 tonna éves rostveszteséget okoz a megszokott csomagolási technológia a végfelhasználóknál. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb alapanyag jut vissza a hulladék újrahasznosítás körforgásába. Az összesített hazai adatok ennek több százszorosára rúgnak.

Az új csomagolás előnye az, hogy annak felhasználás utáni hulladéka 100%-ban elkülöníthető, miközben ugyanazt a funkciót és termékbiztonságot kínálja, mint a megszokott blisztercsomagolás. Ehhez a projekt keretén belül már megtörtént a szükséges anyagtechnológiai kutatás-, mérés- és teszteléssorozat is. A terméket úgy fejlesztették, hogy a feldolgozó cégek gépparkja könnyedén tudja alkalmazni az újfajta bliszterkártyát.

A fejlesztés szükségszerűségét a cégek környezetvédelmi és fenntarthatósági vállalásainak erősödése, valamint azon EU stratégia is indukálta, mely szerint 2030-ra az uniós piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

A Box Print- FSD Packaging Kft. jelentős tapasztalattal bíró, teljesen magyar tulajdonban lévő nyomdaipari és csomagolástechnikai vállalat. A cég a bliszterkártya-csomagolás elismert hazai és regionális szereplője, szakértője.

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00157 számú „PEEL-OFF BLISTER CARD PRO” projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása pályázati program finanszírozásában valósul meg.

A projekt végrehajtás időszaka: 2021. január 1. – 2023. december 31.

További információk a Box Print- FSD Packaging vállalatról, illetve a projektről további információk: www.boxprint.hu