fbpx

Zöld megoldások az áruszállítási ágazatban

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 március 28.

A világ hatalmas kihívással néz szembe – a globális felmelegedéssel és a klímavédelemmel. Emiatt minimálisra kell csökkenteni a közlekedés környezeti hatását, ugyanakkor teljesíteni kell a globális hálózatépítés és kereskedelem növekvő igényeit. A népesség növekedésével és a globalizációval az áruk és az emberek szállítása továbbra is kritikus szerepet fog játszani társadalmunkban. A környezeti hatás minimalizálása érdekében azonban sürgősen szükség van fenntartható megoldásokra. Ehhez pedig elengedhetetlenek az innovatív és fenntartható szállítási megoldások.

Elektromobilitás – forradalmi megoldás négy keréken

Az elmúlt években nőtt az elektromobilitás jelentősége. Az elektromos autók nemcsak csendesebbek, de károsanyag-kibocsátás-mentesek is – legalábbis használatuk közben. Az akkumulátor-technológiák gyorsan fejlődnek: növekszik a hatótávolság, és csökken a töltési idő. Az autók mellett egyre több a teherautók és az autóbuszok elektromos változata is. Emellett gőzerővel folyik a hidrogén- és metángáz alapú motorok fejlesztése. A jövőben drónokat is használni fognak, ami közelebb hozza a szinte károsanyagkibocsátás-mentes közúti közlekedés jövőképét.

Alacsony kibocsátású tengeri szállítás

A tengeri szállítást is meg kell változtatni. Bár a hajók hatékonyak a szállított tonnánkénti üzemanyag-fogyasztás tekintetében, az abszolút kibocsátás magas. Sok vállalat itt alternatív meghajtókra támaszkodik, például az LNG (folyékony földgáz) vagy a hidrogén, energiaforrásként való felhasználását kutatja. A vitorlázási technológiákat is újra felfedezik és modernizálják – a megoldás része lehet a modern tehervitorlás.

Egyre zöldebb az ég – innovációk a légi közlekedésben

A légi közlekedés a magas széndioxid-kibocsátásáról ismert. Ennek csökkentése érdekében több fronton is folyik a munka. Az elektromos repülőgépek forradalmasíthatják a rövid távú repüléseket, míg a megújuló forrásokból előállított szintetikus üzemanyagok csökkenthetik a hagyományos repülőgépek üzemanyag-fogyasztását. Például a hamburgi repülőtéren már tesztelik a regionálisan előállított szélenergiából származó szintetikus kerozin felhasználását. Ezekkel a fejlesztésekkel a légi közlekedés jelentősen környezetbarátabbá válhat a jövőben.

Vasúti közlekedés – a vonatok reneszánsza

A világ számos részén reneszánszát éli a vasúti közlekedés. A vonatok nemcsak hatékonyak, de környezetbarátok is – különösen, ha megújuló forrásból származó árammal működnek. Új gyorsjáratok válthatják fel a rövid- és középtávú járatokat, a korszerű tehervonatok tehermentesíthetik a közúti forgalmat.

Digitalizáció és hatékonyság

A digitalizáció óriási lehetőségeket kínál a szállítmányozás számára. Az intelligens szállítói rendszerek figyelemmel kísérhetik és optimalizálhatják a forgalom áramlását, csökkentve a torlódásokat és az üzemanyag-fogyasztást. A platooning technológiával biztonságosabb, környezetkímélőbb és gazdaságosabb lehet az árufuvarozás. A beépített technológiának köszönhetően a járművek reakcióideje gyorsabb, mint az emberé, így könnyebben elkerülhetők a balesetek, kevesebb üzemanyagot használnak fel a konvojban haladás miatt, ezáltal kevesebb a károsanyagkibocsátásuk. Előnye még, hogy csak egy sofőr utazik a konvojjal. Ezen túlmenően a digitális platformok hatékonyabb szállítási útvonalakat tesznek lehetővé, és az útvonalak optimalizálásával a szállítmányok jól megtervezett csomagolásával.

Multimodális szállítási megoldások

Lehet, hogy a szállítmányozás jövője nem egyetlen közlekedési módban rejlik, hanem a különböző lehetőségek intelligens kombinációjában. Például az árukat először vasúton szállítják, majd ezt követően elektromos teherautókkal a felhasználás helyére. Az ilyen multimodális megoldások optimálisan kihasználhatják a különböző közlekedési módok előnyeit.

Klímasemleges csomagolás használata

A csomagolás a mindennapi életünk és a globális gazdaság szerves része. Védi a termékeket, meghosszabbítja azok eltarthatóságát, és hozzájárul a márka identitásához. Viszont a csomagolás – különösen az egyszer használatos csomagolás – környezeti hatása jelentős. A csomagolásokat szigorúan a termék méretéhez kell igazítani. A klímasemleges csomagolás megoldást kínál a környezetterhelés csökkentésére és a fenntarthatóbb fogyasztáshoz.

Mi az a klímasemleges csomagolás?

A klímasemleges csomagolás olyan csomagolás, melynek teljes életciklusa során fellépő összes szén-dioxid-kibocsátást kiszámítják, és megfelelő intézkedésekkel kompenzálják. Néhány példa a szállításban használt klímasemleges csomagolásra:

Bioműanyagok: a megújuló erőforrásokból, például kukoricából vagy cukornádból készült műanyagok komposztálhatók, és kevesebb üvegházhatású gázt termelnek, mint a hagyományos műanyagok.

Papír és karton: fenntartható gazdálkodás esetén ezek az anyagok környezetbarát csomagolási lehetőséget biztosítanak, különösen újrahasznosított anyagként.

Üveg és alumínium: ezek az anyagok 100 százalékban újrahasznosíthatók, csökkentve a környezetre gyakorolt hatásukat az életciklusuk során.

Habcsomagolás: gyakran poliuretánból vagy polietilénből készül. A habcsomagolás nemcsak könnyű, de véd az ütésektől és ütközésektől is.

A klímasemleges csomagolással csökken a szén-dioxid-lábnyom

A szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásával a vállalatok aktívan hozzájárulnak a klímavédelemhez. Mivel a fogyasztók egyre környezettudatosabbak, a klímasemleges csomagolást használó cégeket felelősségteljesnek és jövőorientáltnak tekintik. Az egyes vállalatok költségmegtakarítást is elértek a hatékonyabb csomagolóanyagok és folyamatok bevezetésével. A szállítmányozási ágazat jelentős technológiai és koncepcionális változások előtt áll. Nemcsak a meglévő technológiák fejlesztéséről van szó, hanem a szállítási útvonalak és módszerek újragondolásáról is. Emellett egyre több cég használ környezetbarát csomagolást, amivel csökkenthető a szén-dioxid-lábnyom. Az innováció, a digitalizáció és a multimodális megközelítések kombinálásával a szállítás utat találhat a fenntarthatóbb jövő felé.

Kiss Rozália | Forrás: www.verpackungswirtschaft.de