fbpx

Lehetőség a termék információk hangos felolvasására

Írta: Molnár Tamás - 2024 szeptember 28.

Az SMA Nutrition beolvasható csecsemőtápszer csomagolása  kódokon keresztül hangos termékvezetést kínál a látássérült fogyasztók számára.

Az „első kategóriában” az SMA Nutrition (Nestlé) támogatja a látássérült fogyasztókat azzal, hogy NaviLens kódokat ad hozzá minden anyatej-helyettesítő tápszercsomagjához. A beolvasható kódok, hasonlóan a QR-kódokhoz, lehetőséget kínálnak a termék információk – például a kicsik etetése a tápszer adagolása stb. információk – hangos felolvasására.

Amikor egy látássérült vásárló az SMA-termék felé irányítja eszközét, okostelefonja akár három méter távolságból is képes észlelni a csomagon található kódot. Ez aktiválja a telefonját, és az ügyfél választhat, hogy hozzáfér-e az összes termékinformációhoz, beleértve az összetevőket, az allergénnel és az újrahasznosítással kapcsolatos információkat, és meghallgatja azokat a saját nyelvén, vagy megtekintheti azokat a készülékén a látássegítő funkciók segítségével. A NaviLens az első olyan hangos rendszer látássérülteknek amivel könnyen hozzáférhetővé válnak a tápszerekre vonatkozó alapvető információk. Az Egyesült Királyságban és Írországban a telefonos felolvasás azt jelenti, hogy a látássérült szülők önállóan választhatnak, megtalálhatnak és megérthetnek minden olyan információt, amelyre szükségük van, ha a tápszer használata mellett döntenek. A kulcsfontosságú utasítások 37 nyelven olvashatósak és így a termékek elérhetőbbé és felhasználóbarátabbá válnak azok számára, akik nem angol anyanyelvűek. A látó szülők is profitálhatnak a szolgáltatásból, akik éjszakai bébi tápszert készítenek, mert jól jöhet ilyenkor valaki, aki elolvassa az elkészítési útmutatót a korai órákban.

A platform – amelyet az Egyesült Királyság Vakok Királyi Nemzeti Intézetével (RNIB) együttműködve fejlesztettek ki – lépésről lépésre nyújt útmutatást az összeállításra.

Használata ingyenes, és csak az szükséges, hogy a felhasználók letöltsék a NaviLens vagy NaviLens GO alkalmazásokat, amelyek minden okostelefonnal kompatibilisek. Jelenleg a csomagoláson található fontos információk gyakran nagyon apró betűkkel vannak feltüntetve, ami megnehezíti vagy lehetetlenné teszi az olvasást a látássérültek számára. Az olyan technológia, mint a NaviLens, lehetővé teszi a vakok és gyengénlátók számára, hogy önállóan azonosítsák és hozzáférjenek a csomagoláson található kulcsfontosságú információkhoz. Hasonló lépések során az Unilever együttműködött a kisegítő alkalmazások specialistájával, a Be My Eyes-szel, kibővítve a csomagon lévő Accessible QR – nagyobb távolságból leolvasható kódok – használatát, hogy mesterséges intelligenciával segített főzési élményt biztosítson a látássérült vásárlók számára. Az Unilever kipróbálta a technológiát az Egyesült Királyságban a Colman’s Singapore Noodles Meal Maker-en keresztül.