fbpx

Szabványosított, újrahasználható csomagolóeszköz-rendszer Európának

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 október 02.

Sikeres tesztelését követően 100 000 darab szabványosított újrahasználható szállító-tároló rekesz sorozatgyártása kezdődött el Németországban. A GS1 Smart-Boksz ISO-moduláris eszközt több ismert márkagyártó és kereskedő megállapodása alapján fejlesztették ki. A rendszer a csomagolóeszközt gyártó és az eszközt körforgásban tartó pool szolgáltató csatlakozásával valósul meg. Célja, a kezelési költségek és az ökológiai lábnyom minimalizálása a gyártástól az értékesítésig.

 

doboz

 

Csak a fenntartható ellátási lánc visz előre

Csomagolás, kicsomagolás, újracsomagolás. Mielőtt a termékek, fogkefék, samponok, parfümök, kikerülnének a kiskereskedelmi polcokra, számos alkalommal, különféle tároló- és szállítódobozokba csomagolják át őket. A gyártás során gyűjtőegységként kapott karton vagy hullámpapírlemez dobozokat kötésbe rendezik a raklapokon, majd a termékeket teherautóval elszállítják az elosztóközpontokba. Ott a raklapnyi árut a megrendelés mennyiségétől és rendeltetési helyétől függően kisebb egységekre osztják, és további szállító-tárolóeszközökbe vagy a belső folyamatokban újrahasználható ládákba, rekeszekbe, kisebb nagyobb konténerekbe csomagolják át. A növekvő automatizálás és a modern komissiózás miatt a kereskedők vagy a disztribútorok már sok helyen újrahasználható tárolókat használnak, különösen a kisméretű termékek esetében vagy a csoportcsomagolások vagy co-pack-ok készítésénél. Ily módon a termékek többször, többféle szállítási vagy tárolási csomagolásban utaznak konfekcionálásuk során, míg megérkeznek a kiskereskedelembe, majd legvégül a polcokra. Néhány visszatérő szállítórekeszt, -dobozt és -ládát már használnak a kiskereskedelemi újraelosztáshoz is, de ezek nem kompatibilisek egymással, és nem univerzálisan csereszabatosak. Minden vállalat a saját tárolórendszerét alkalmazza. Nem létezik általános körforgásos gazdaság a beszállítók és a központi kiskereskedelmi raktárak között. Ezt ismerték fel a GS1 Németország, az ipar és a kereskedelem képviselői, és összefogással kifejlesztettek és szabványosítottak egy újrafelhasználható csomagolóeszköz-családot, a GS1 SmartBox ISO-moduláris, összecsukható, cserélhető okos tárolót. Nevezzük inkább rekesznek, melynek haszná latára vonatkozóan közös szabályokban és előírásokban állapodtak meg. Az új fejlesztés eredményeként, az egyedi próbálkozások helyett hatásosabb és fenntarthatóbb megoldás jelenhet meg az ellátási láncokban.

 

doboz összecsukás

ábra

 

Optimális szállítás, tárolás és kezelés

A jelenleg hat-tagúra tervezett összecsukható és újrahasználható tárolócsalád hatékonyságát a szabványosítás és a modularitás adja. Első tagjának, az E-típusú 600x400x211 mm-es rekesznek méreteit úgy választották ki, hogy alaplapjával igazodjon az EUR 1 raklap méreteihez, magasságával pedig teljes mértékben kitöltse az EUL 1 (Efficent Unit Load) és EUL 2; 1,20 m és 2,40 m rakodási magasságot, így biztosítva az optimális szállítási és tárolási kihasználtságot, a kevesebb kiszállítást és nem utolsósorban az alacsonyabb CO2-kibocsátást. A raklap és raktér jobb hasznosítása, és a raklapciklusok számának csökkentése mellett ne feledkezzünk meg a korábbi papíralapú dobozok kinyitásából, a termékek újracsomagolásából származó idő és a közben keletkezett csomagolási hulladékkezelési ráfordítások megtakarításairól sem.

Az új eszköz kedvez a szedési pickup folyamatoknak is úgy a gyártónál, mint a kereskedőnél. Különleges előnye, hogy egyedileg azonosított. Minden egyes rekesz önálló sorszámmal, úgynevezett Globális visszatérő tárgyazonosító számmal [GRAI] rendelkezik. Ezt az azonosítót GS1-128 vonalkódba, GS1 DataMatrix kódba és RFID adathordozóba kódolva címkével tüntetik fel a rekesz jobb- és bal oldalán, és rögzítik minden egyes folyamathoz, amiben a tároló részt vesz. Így megspórolható az összes korábban használt jelölő és címke anyagköltsége, a jelölés és címkézés folyamata, az adathordozó és az azt rögzítő fólia költségei, a már nem érvényes azonosítók és információk eltávolításának lépései és a hozzájuk kapcsolódó belső anyagmozgatási, tárolási és adminisztrációs kiadások. Fizikai méretein és formai kialakításán túl a rekesszel szembeni alapvető elvárás, hogy igazodjon a VdS tűzvédelmi elvárásokhoz, legyen kompatibilis a konvejor rendszerekkel és adathordozói tegyék lehetővé a kamera-alapú tömeges beolvasást, a digitális és a fizikai világ közötti kapcsolatot, a csomagolóeszköz és a benne lévő beltartalom egymásra láncolását, így biztosítva a teljes körforgásos rendszert és a nyitott pool kezelést.

 

doboz

 

Ütemezés, szereplők, bővülés

A 2015-ben kezdődött fejlesztési projekt 2021-ben érte el ötödik, még mindig kísérleti jellegű, megvalósítási szakaszát. Ennek a szakasznak a feladata, hogy a korábbi négy eljárás keretei között zárt rendszerekben tesztelt csomagolóeszköz-család elemei közül egy típus sorozatgyártás ba kerüljön, és nyílt pool rendszeren keresztül vegyék használatba, mind e közben folyamatosan dokumentálva a tárolórekeszek forgását és nyomon követését. A tesztelések során szürke színű prototípust, úgynevezett null-sorozatot próbáltak ki és vizsgáltak meg a cégek, többek között a teljesen automatizált folyamataikban is, ahol a GS1 vonalkódokat használták a zökkenőmentes azonosítás érdekében. Összesen 500 tárolódoboz vett részt a gyártási, csomagolási és disztribúciós tesztekben. Az ipari oldalról a Beiersdorf, a Cosnova, a Henkel, a Kao, a L’Oréal és a Procter & Gamble, a kiskereskedelem részéről a dm-drogerie markt, az Edeka, a Müller és a Rossmann vettek részt. A cégek nyilatkozataikban leírják, hogy a GS1 Smart-Box tesztelése jelentős akadályt szüntetett meg az ipar és a kiskereskedelem között, és a termék felkészült a sorozatgyártásra. Ez el is kezdődött a Georg Utz GmbH-nál. A sorozatgyártás megkezdésével a GS1 Smart-Box projekt újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a hatékonyabb és fenntarthatóbb szállítási hálózatok elérésében. A körforgásos gazdaságra tervezett újrahasználható műanyag rekesz forgalmazását az IPP pooling kezeli, aki lefedi a teljes logisztikai ciklust a beszállító gyártóüzemektől a kiskereskedelmi üzletekig több, újrahasználható csomagoló- és szállítóeszköz kategóriában számos európai országban.
A sorozatgyártásban készült, új kék színű, egyedileg azonosított, kínálóvá alakítható és össze is csukható, csereszabatos újrahasználható rekeszeket kezdetben az illatszer, kozmetika, háztartásvegyipar területén, a drogériák világában fogják használni. Később más fogyasztási cikkeket is, például ruházati vagy cukrászati termékeket is szeretnének beletenni. A cél az, hogy a szállító-tárolóeszközt folyamatosan biztosítani tudják egy vállalatok közötti nyitott rendszerben, majd a későbbiekben, az országok közötti cserék elősegítésére is. Első határon átnyúló telepítését Ausztriába tervezik, és már most felhívják a többi vállalat figyelmét arra, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és élvezzék a GS1 Smart Box előnyeit. Forrás: Innovation Café – GS1 Belgium & Luxembourg, 2021 April és a projektben résztvevők publikációi.

 

 

 

Kecskés Katalin, GS1 Magyarország 

Képek: GS1 Germany, Procter & Gamble, Utzgroup, a szerző szerkesztésében