fbpx

Lépni kell az egyre aggasztóbb sofőrhiány miatt

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 01.

Hamarosan átmeneti intézkedéseket jelenthet be a kormány, melyekkel az egyre égetőbb sofőrhiányt akarják orvosolni – közölte a Reuters. Állítólag Boris Johnson többek között ideiglenesen megkönnyítené a külföldi kamionsofőrök vízumhoz jutását, hogy ezzel is enyhítsék az egyre inkább elharapózó hiányt, ami már árufelhalmozáshoz vezetett.

 

Az átmeneti vízum lehet a megoldás

Egyre többet hallani az Egyesült Királyságot sújtó áruhiányról, mivel részben a Brexit miatt szigorodó bevándorlási szabályok hatására nem találnak elegendő kamionsofőrt az országban. Ma már nem csak az áruházak ellátásáért kell aggódni, egyre több brit benzinkúton komoly sorok kígyóznak, mivel az emberek elkezdtek üzemanyagot felhalmozni, a legrosszabbtól tartva.

 

tehergépkocsi autó autópálya, közlekedési lámpa
Kép forrása: MTI

 

A jelek szerint mostanra a brit kormány is megelégelte a káoszt, és kész rendkívüli intézkedéseket hozni. A Reuters értesülései szerint Boris Johnson miniszterelnök hamarosan bejelentheti, hogy átmeneti, könnyített vízumot adnak a külföldi sofőröknek, ha hajlandók a szigetországban dolgozni. Állítólag ötezer ilyen vízumot állítanának ki – olvasható a portfolio.hu oldalon. A logisztikai cégek és az áruházláncok hónapok óta szorgalmazzák ezt, de a kormány eddig elutasította.

Becslések szerint akár százezer sofőrre is szükség lenne az Egyesült Királyságban, hogy minden keresletet ki tudjanak elégíteni. A mostani hiányért a Brexit és a koronavírus-járvány együtt felelősek, hiszen a szigorodó bevándorlás mellett egy évig szüneteltek a tanfolyamok és a vizsgák a lezárások miatt.

A sajtóhírekre reagálva a miniszterelnöki hivatal szóvivője azt mondta, hogy valóban dolgoznak ideiglenes intézkedéseken, de kiemelte, hogy bármilyen könnyítés a bevándorlásban csak szigorúan szabályozott ideig működhet.