fbpx

Vasút: Budapest az európai élmezőnyben

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 21.

Ma a legtöbb nemzetközi vasúti kapcsolattal büszkélkedő európai város Bécs, ahonnan az utazók 23 nemzetközi, átszállásmentes útvonal közül választhatnak.

Ugyanakkor Budapestnek sincs oka szégyenkezésre – áll ugyancsak a Magyar Vasút érdekes összeállításában. Ausztria mellett Németországnak van a legtöbb vasúti összeköttetése más európai országokkal. Az Európai Bizottság becslése szerint a határokon átnyúló tranzit személyforgalom az európai vasúti utasszámok 7 százalékát teszi ki. Ez az arány a következő években tovább fog nőni, ha a tervezett fejlesztések és beruházások meghozzák a kívánt eredményt. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó erőfeszítések részeként az Európai Unió és a tagállamok a vasúti áru- és személyszállítás támogatására törekednek. Jóllehet, a vasúti tranzit népszerűsége nőtt az elmúlt években, a polgárok jelenleg szárazföldi utazásaik mindössze nyolc százalékához választják a vonatokat.

Az európai nemzetközi vasúti összeköttetések sűrűségét tekintve Közép-Európa kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet: Bécsből, Budapestről, Prágából és Berlinből indul a legtöbb országba közvetlen járat. A négy érintett ország egyenként is legalább negyven nemzetközi kapcsolatot „ápol”. A vonalak átvészelték a történelem megannyi viharát, mindmáig megmaradtak, viszont az államhatárok száma jócskán megváltozott: a mai napig is az Ausztria és Szlovákia, a Csehország és Lengyelország (Szilézia), valamint a Magyarország és Erdély közötti határokat szeli át a legtöbb nemzetközi vonat. (Forrás és táblázat: Magyar Vasút)