fbpx

Íme, a webshop-világ új kihívása: a „sötét üzletek”

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 22.

Nem kellett sokat várni, hogy újabb problémákat hozzon felszínre a szinte rendellenes gyorsasággal és nagyságrenddel fejlődő internetes kereskedelem. Köztudott, hogy az amúgy is gyorsan bővülő szegmens a Covid-járvány alatt ugrásszerűen növelte forgalmát.

A fogyasztók pedig egyre kevésbé hajlandóak várni, így az e-kiskereskedők közt fokozódó versenyben sokat számít, ki juttatja el előbb a megrendelt csomagot. Emiatt egyre több fuvarcég lakónegyedekben rendezi be a logisztikai központját, elosztócentrumát. Mivel Hollandiában köztudottan a háborús korok óta hagyomány, hogy nem takarja függöny a lakások belső tereit, a leragasztott ablakú raktár-, csomagoló- és elosztóhelyiségeket beszédesen dark store-okként (sötét üzletek) emlegetik.

Amszterdam önkormányzata már fel is lépett ellenük: megtiltották ilyen raktárak kialakítását, annyira zavarta a környék lakosságát a be- és kiszállításokkal keltett zaj, a siető kerékpáros és más futárok gyorshajtásai. Rotterdamban pedig úgy vélik, a logisztikai centrumok nem nyilvános hozzáférésű szupermarketek, ennek köszönhetően pedig kitilthatók a lakónegyedekből.