fbpx

Magas hozzáadott értékű, piacképes csomagolótermék

Írta: Transpack - Hirdetés - 2024 október 17. -Hirdetés

FEJLESZTÉSEK A PRO-FORM KFT.-NÉL

Az NKFI Alapból támogatott projekt keretében a PRO-FORM Kft. kutatási és fejlesztési projektet valósított meg, amelynek címe: Másodlagos forrásból származó biológiailag lebomló PLA és PET anyagában történő újrahasznosítása, magas hozzáadott értékű, piacképes csomagolótermék fejlesztése révén.

A kutatás-fejlesztési projekt során a PRO-FORM Kft. azt a célt tűzte ki maga elé, hogy hagyományos polietiléntereftalát (PET) és biológiailag lebomló politejsav (PLA) másodlagos alapanyagokból olyan csomagolóipari termékeket fejlesszen ki, amelyek költséghatékony módon, adalékanyagok hozzáadása nélkül készíthetők el. És mind mechanikai, mind pedig esztétikai szempontból reális, de egyben költséghatékonyabb alternatívái lehetnek a hasonló típusú, de originális alapanyagból készült termékeknek.

műanyag csomagolás

Annak érdekében, hogy e célkitűzéseinket teljesíteni tudjuk, igen nagy számban hajtottunk végre fóliaextrúziós és préslégformázási kísérleteket, amelyek során különböző összetételű receptúrákkal dolgoztunk, így tesztelve a gyári és a másodlagos alapanyagok feldolgozhatóságát. Az egyes alapanyagok (amelyek közül a másodlagos anyagok saját technológiai darálékok vagy vásárolt darálékok voltak) előkezelését polikondenzációs reaktorral végeztük, amely biztosította a későbbi fóliaextrudálási folyamat során az alapanyag lánctördelődésének minimalizálódását – speciális körülmények között pedig akár az alapanyag belső viszkozitásának kisebb mértékű növekedését is.

A projekt eredményeként kifejlesztett csomagolástechnikai termékkörrel igen sokféle igényt tudunk lefedni. Túl azon, hogy e termékek élelmiszeripari megfelelőséggel bírnak, az alapanyag-összetételük, illetve az előkezelési és a feldolgozási paraméterek függvényében széles skálán befolyásolható a mechanikai tulajdonságuk – a formázás és főleg a termékvédelem szempontjából ugyanis igen fontos az ütésállóságuk. Ennek köszönhetően mind PLA-ból, mind pedig PET-ből olyan költséghatékonyan előállítható esztétikus édesipari csokoládétálcák és desszertbetétek készíthetők, amelyek jelentős mértékben tartalmaznak másodlagos alapanyagot. Ráadásul eleget tesznek a velük szemben támasztott alapvető mechanikai követelményeknek, miközben teljes mértékben élelmiszeripari megfelelőséggel bírnak. Ezen túlmenően olyan ipari partnereink követelményeinek is meg tudunk felelni, ahol sokkal nagyobb hangsúlyt kap a csomagolandó termékek védelme. Ekkor lehetnek hasznosak a kifejlesztett PLA- és PET-alapú blisztereink és logisztikai tálcáink, amelyek ütésállósága nagymértékben szabályozható a termékeket alkotó másodlagos alapanyaghányadának és a polikondenzációs előkezelés paramétereinek függvényében – végig szem előtt tartva az elérhető leggazdaságosabb előállítási módot.

A projekt címe:
Másodlagos forrásból származó biológiailag lebomló PLA és PET anyagában történő újrahasznosítása, magas hozzáadott értékű, piacképes csomagolótermék fejlesztése révén

A projekt azonosítószáma:
2018-1.1.2-KFI-2018-00072

Kedvezményezett:
PRO-FORM Ipari és Kereskedelmi Kft.

Megvalósulás helyszínei:
2233 Ecser, Ady Endre utca 2.

Megítélt támogatási összeg:
408.489.932 Ft

A projekt időtartama:
2020. január 1 – 2023. március 31.

Bővebb információ:
https://pro-form.hu/palyazatok/sajtokozlemeny-2018-1-1-2kfi-2018-00072